понеделник - петък, 09:00 - 12:00

Безумно сливане на училища в Дряново

Рейтинг:
42 4
Местната власт иска да обедини икономическа с техническа гимназия

Сливане на две професионални гимназии – икономическа и техническа, разбуни духовете в Дряново. Мотивът за сливане на училищата, които са общински, е оптимизация на образованието.

Според представители на гимназиите обаче, диалог и чуваемост с местната власт няма, а решението е взето еднолично. Учителите са против сливането, тъй като то касае училища с абсолютно различни профили и ако това се случи, ще бъде заличена единствената икономическа гимназия.

Според преподавателите, въпросът се върти около сумата от 250 хил. лв., която се отпуска при сливането на две училища и която общината цели да усвои в бюджета си.

Голяма част от родителите и децата в Дряново са категорично против сливането. Притесняват се как ще бъде преименувано учебното заведение и какво ще пише в дипломите им – дали са завършили професионална или обикновена гимназия. Според учителите, тази неяснота със сигурност ще попречи на приема на нови ученици догодина.

Решението дали ще има сливане ще бъде взето на сесията на Общинския съвет в началото на февруари, но все още няма дата. Обмисля се дотогава да бъде внесено искане за областен референдум, но дали това ще стане, зависи от подписите, събрани срещу инициативата за сливане.

добави коментар
В момента:
Морска империя
17:05
По-близо до истината: Космос. Съзнание. Бог
17:35
Моят град е моят живот