"България без цензура" готви закон за лобизма

Рейтинг:
0 0
Той ще е естествено продължение на операция "Чисти ръце"

Проект на Закон за лобизма подготвят от политическа партия "България без цензура". Документът ще бъде естествено продължение на законопроекта "Чисти ръце", уточни зам.-председателят на формацията Росен Петров.

Ръководството на "България без цензура" се срещна с магистрата Герардо Коломбо, осъществил операцията "Чисти ръце" в Италия. Инициативата стартира още през 1990 г. и подлага на пълна ревизия доходите и имуществото на над 5000 заподозрени в корупция. Резутатът - четирима министър-председатели на Италия, над 300 депутати, съдии и прокурори сядат на подсъдимата скамейка.

От формацията на Николай Бареков се срещнаха и с Джузепе Мацей - председател на Асоциацията за прозрачност на лобитата в политиката, с когото са обсъдили бъдещия проект на закон за лобизма.

"Налага се създаване на задължителен регистър за всички, които възнамеряват да се занимават с политика. Не могат да бъдат лобисти действащи депутати или бивши такива, както и парламентарни журналисти", каза Мацей.

"Пътят, който ни предстои, не е дълъг, а е много дълъг. Не знам дали ще доживея да видя осъдени четирима премиери, 300 депутати и съдии просто защото до сега не съм виждал", добави Росен Петров.

добави коментар
Mihail
Mihail
Съгласен съм. Трябва да има ясно определени граници на лобизма.
Адриана
Адриана
Прозрачност трябва да има в управлението. Лобизмът трябва да бъде вкаран в някакви нормални законови рамки, в противен случай цялата политика ще се диктува от икономически интереси.
преглед на всички коментари (2)
Седем души пострадаха при срутване на сграда във Виена
Седем души пострадаха при срутването на 4-етажна сграда в австрийската столица Виена. Инцидентът е...
Бебета в София се борят за Рекорд на Гинес
Бебета в столицата се борят за Рекорд на Гинес. Малчуганите и техните майки искат да подобрят...
В момента:
Световен пътешественик
18:00
18:05
Градове на бъдещето
18:20
Титаник: Случаят приключен
19:00
26 април
София
В момента
Облачно
16°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 10°C
Max: 16°C
Утре
Краткотраен дъжд
Min: 8°C
Max: 16°C
26 април
На 26 април 1986 г. Четвърти реактор на атомната електрическа централа в Чернобил, Украйна, експлодира и се запалва, като причинява най-голямата...