Роботите влизат в ежедневието ни

Рейтинг:
1 0
Машините вече не само ще изпълняват команди, но и ще се адаптират към околната среда

Учени от пет водещи европейски технически университета се събраха в Холандия, за да демонстрират нова система, наречена "Робоърт". Нейната цел е да се ускори развитието на роботите, обслужващи хора. Системата, известна и като "Уикипедия за роботи", позволява на програмистите, а и на машините, да я използват за информация.

На демонстрацията в Техническия университет в Айндховен Робоърт инструктира безжично робота Ави да сканира помещението, за да види как са разположени мебелите и предметите, включително къде е леглото на пациента и как е сложена кутията с мляко на масичката до него. След това системата активира втори робот - Амиго, да използва направената карта, за да вземе млякото и да го премести по-близо до леглото.

"Когато в дадена среда живеят хора, то тя неизбежно се променя. Това не е фабрика, в която продуктите винаги са на едно и също място. По тази причина е голямо предизвикателство да създадеш робот, който не просто има задача, която трябва да изпълни, но и да може да се адаптира към заобикалящата го среда", обяснява ученият Хейко Санди.

Проектът "Робоърт" е получил 4 млн. евро от Европейския съюз. По него работят компанията "Ройъл Филипс" и университети в Холандия, Германия, Испания, Швейцария.

Дизайнери на роботи могат да добавят информация в системата, която след това може да бъде използвана свободно, за да не се преоткриват вече постигнати неща.

добави коментар
Производството на "ЗиЛ" ще бъде възобновено
Познатите от социализма камиони "ЗиЛ" отново ще се произвеждат. Очакванията са съвместното...
Премиерът не е доволен от НАП и митниците
Премиерът Пламен Орешарски заяви в радиоинтервю, че не е доволен от работата на НАП и митниците....
1 февруари
София
В момента
Облачно
0°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: -4°C
Max: 0°C
Утре
Разкъсана облачност
Min: -4°C
Max: 0°C

Анкета

Трябва ли да има задължително гласуване на изборите
66.7%
32.3%
1%
гласувай
1 февруари
На 1 февруари Българската православна църква отбелязва Свети Трифон, известен още и като Трифоновден. Празникът е включен към цикъл от три...