Принтират кости в Япония

Рейтинг:
1 0
Източник: Thinkstock/Guliver Photos
3D принт технологията прави революция в медицината

Японски учени искат одобрение на нов 3D принтер, който ще е специализиран в отпечатването на изкуствени кости по нова технология. След навлизането на технологията за принтиране на триизмерни копия, вече са факт опити на медици да пресъздадат органи, тъкани, уши и пр. чрез технологията.

Най-новият проект е на японската New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO), токийският университет RIKEN и изследователската фирма в областта на медицинското оборудване NEXT 21 K.K. Те обединиха усилия за създаването на машина, която е в състояние за произвежда костни структури с прецизност на размерите и формата до 0,1 мм. Досега известните ни отпечатани кости се произвеждаха от керамичен прах, споен с пластмасова смола и изпечен на изключително висока температура.

 

Източник: Thinkstock/Guliver Photos


Новата технология обаче се захранва със суровина от калциев фосфат - минерално съединение, което влиза в състава и на нашите собствени скелети. Идентичната с естествената ни постройка структура на калциевия фосфат ще позволява на изкуствено създадените кости да се сливат със скелета на пациента след време и по този начин ще бъде преодоляна нуждата от употреба на топлина за спояване на материалите. По този начин значително се редуцира и рискът от усложнения.

Революционната технология ще може да се използва както за възстановяването на счупени кости, така и в борбата с някои видове рак, които причиняват загуба на костна тъкан.

Японските учени се надяват, че новият 3D принтер ще се появи на пазара още през 2015 г. Това, естествено, ще е възможно само след одобрение от страна на японската агенция по фармацевтичната и медицинска апаратура. Ако всичко върви по план, новото устройство ще бъде тествано първо в Япония, а след това ще бъде пуснато и в другите азиатски държави.

Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....