Огромен успех за ракетата на Spacex

Рейтинг:
1 0
Тагове:
Тя изведе в орбита около Земята 11 спътника

Американската космическа компания Spacex проведе успешен опит със своя безпилотна ракета. Тя изведе в орбита около Земята 11 спътника, след което основният й модул успешно кацна обратно на Земята, за да може да се използва отново.

След три неуспешни опита компанията на милиардера Елън Мъск постигна жадувания успех, който е огромна крачка към осъществяването на евтини космически полети. Досега ракетите носители, които извеждат товари в космоса бяха за еднократна употреба – отделните им модули падат, когато горивото свърши и изгарят в атмосферата. Възможността основният модел на ракетата на Spacex да се използва многократно ще свали значително разходите за извеждане на хора и товари в космоса.

Представител на компанията Spacex сравни значимостта на постижението с това човек да хвърли молив от покрива на небостъргач при ураганен вятър и да успее да уцели празна кутия от обувки на тротоара под сградата.

Първият неуспешен опит на Spacex беше в началото на годината. Тогава приборите, които трябваше да насочват ракетата при кацането й, не сработиха. Следващият опит през април беше близо до успеха. В последната фаза на кацането обаче изгасна ключов агрегат и космическият модул падна.

През юни пък екипът на Spacex се опита да приземи ракетата на платформа в океана, но и този опитът завърши с експлозия. В интернет страницата на компанията е посочено, че една нейна ракета струва между 60 и 90 млн. долара, в зависимост от капацитета й. Екипът посочва още, че тази цена е съпоставима с цената на пътнически самолет среден клас, който обаче за разлика от ракетите се експлоатира дълги години след производството му. Ракетата на Spacex е висока 70 метра, тежи около 540 хил. килограма и разполага с девет двигателя. След успешното приземяване основателят на компанията Елън Мъск написа в профила си в Туитър "Добре дошла обратно на Земята, Бейби!".

Диаманти в небето!
Космическият телескоп "Хъбъл" направи впечатляващи снимки на звезди, които специалистите сравниха с...
Учители по география протестираха пред МОН
Учители по география на протест пред вратите на Министерството на образованието. Преподавателите не...
Снежна буря парализира Източното крайбрежие на САЩ
Снежна буря парализира Източното крайбрежие на САЩ. 10 души загинаха при катастрофи. Над 100 хил....
Обраха банков клон в Бургас
Пореден обир на банков клон, този път в Бургас. Инцидентът е станал тази нощ. Сигналът за обира...
Студът продължава
Студеното време у нас продължава. Днес сутринта в Кнежа и Севлиево термометрите отчетоха минус 22...