Как се прави ракета против градушка

Рейтинг:
3 0
Тези продукти са скъпи, а монтажът им е ръчен

Само две фирми в България се занимават с производството на т.нар. противоградни ракети, познати повече като ракети за борба с градушките. Едната е "Стройпроект" в Стара Загора, а другата е русенската "Дунарит".

Ракетите, които са предназначени да спират градушката, действат на същия принцип като останалите. Разликата е единствено в съдържанието.

"Ракетата е носител на определен химически състав – реагент, който се разпръсква в градоносния облак. Създава много центрове на кристализация, които довеждат до това, че се образуват по-малки ледени топчета, които се стопяват, докато паднат на земята, или ако не са успели да стопят, са малки и не нанасят поражения", обяснява Петър Петров, директор "Развитие" в "Дунарит".

Спецификата на тази дейност изисква точно изчисление на времето, което ракетата прекарва във въздуха. Пиротехническият състав се запалва в точно определено време, след като ракетата е излетяла от установката и за определено време гори, осъществява функцията си да създава центрове на кристализация. Това време е от порядъка на 30 секунди. За него ракетата прелита няколкостотин метра.

От гледна точка на безопасността ракетите са направени така, че да се самоунищожават, след като разбият облака. Преди години е бил изпробван друг метод – ракетите са се приземявали с парашут, а който ги намери и върне в завода, е получавал възнаграждение.

Засега в България нещата стоят така – ракетата излита, работи, саморазрушава се и пада на земята. Към нея има монтирани две самоликвидации, като изискванията са парчетата, които падат, да са с маса по-малка от 200 г, за да не нанасят поражения върху нещата, които се намират под нея. По тази причина не се стреля над населени места.

Производството на тези ракети е скъпо. Използва се пластмаса, напълнена с армирани нишки от стъкло, а монтажът се прави на ръка. Обработването по механичен начин на тези детайли също е доста неприятно, крие определени рискове за здравето, не предполага много крупно серийно производство, което значи, че не се предполага автоматизация, за да не се оскъпява излишно продукцията.

Фирмата се е занимавала с производство на противоградни ракети от 2000 до 2012 г. През последните две години по неясни причини обаче не са й възлагани поръчки.

Коледни добавки за половината пенсионери
Правителството отпуска 50 млн.лв. за коледни добавки на пенсионерите с най-ниски доходи. Това...
Сигнал за бомба опразни бургаски мол
Евакуираха голям търговски център в Бургас заради сигнал за поставено взривно устройство. Сигналът...
Окончателно: Без втора урна в секциите зад граница
Няма да се поставя втора урна за гласуване в избирателните секции в чужбина. Това решиха...
Въоръжен грабеж в Илиянци
Въоръжен грабеж е извършен тази нощ в столичния квартал Илиянци. Нападателите са взели метална каса...
Откраднаха колело на дете с церебрална парализа
"ОТКРАДНАХА КОЛЕЛОТО НА НАШАТА ВИКИ!" Така започва публикация във фейсбук, пусната...