Отвлякоха египетски самолет

Рейтинг:
0 0
Източник: БГНЕС
Похитителят не е терорист, има психични проблеми, а подбудите са лични

Тази сутрин египетски самолет А320, изпълняващ полет от Александрия до Кайро, беше отвлечен от неизвестен похитител.

Контактът със самолета е загубен веднага след излитането му. В момента самолетът се намира на летището в Ларнака, след като Кипър даде разрешение за кацане, съобщи БГНЕС.

Информацията за това колко души са останали на борда е противоречива. Според Ройтерс, цитиращата източници от Министерството на вътрешните работи на Кипър, в самолета има между 15 и 20 души. Извършителят е заплашил пилота и екипажа, че ако не изпълнят исканията му ще детонира експлозиви на борда.

Първоначално беше съобщено, че на борда са летели 55 пасажери и седем членове на екипажа, но от авиокомпанията потвърдиха, че самолетът е излетял с 81 души на борда.

В същото време от авиокомпанията Egypt Air съобщиха, че са освободени всички пътници, с изключение на четирима чужденци, които не са граждани на Египет и петима членове на екипажа. По-късно стана ясно, че са освободени още петима души.

Кореспондент на агенцията на летището в Ларнака предава, че освободените изглежда носят униформи на екипажа.

Полетът от Александрия до Кайро беше похитен от човек, чиято самоличност все още не е напълно потвърдена. Извършителят не е свързан с терористични организации и изглежда е провокиран от лични мотиви.

Според телевизия "Ал-Арабия" похитителят е идентифициран като Ибрахим Самах, за когото се смята, че е професор от университета на Атланта, САЩ. Според Ройтерс Самах е египетски ветеринар. Данните за неговата националност също се различават. Според египетската национална телевизия той е египтянин, но вестник "Филле лифтерес" посочва, че мъжът е 50-годишен либиец, женен за кипърка.

В последствие АФП потвърди, че кипърската жена, която е разделена с похитителя, живее в близкото до летището в Ларнака в село Ороклини. Той настоява да я види и тя в момента пътува към аеропорта, твърди източникът на АФП на мястото на събитието.

Похитителят на египетския самолет не е свързан с тероризма, заяви и президентът Никос Анастиадис, цитиран от ТАСС. Роднини на Самах заявиха пред "Ал Арабия", че той има психически проблеми.

Топлофикация спира парното в София
От днес започва общото спиране на отоплението в столицата, съобщи БГНЕС.Съгласно изискванията в...
12 години от трагедията в река Лим
Днес се навършват 12 години от трагедията в река Лим, при която загинаха 12 български деца.На 4...
И лекарите от частните болници на протест
От днес лекарите от частните болници започват протест.В основата на действията им е обжалването на...
Започва изплащането на великденските добавки към пенсиите
През месец април 2016 г. изплащането на пенсиите чрез пощенските станции ще започне на 7 април...
Джипитата спират с протестите
От понеделник джипитата преустановяват протестите си, но остават в готовност за нови, ако диалогът...