"Газпром" и OMV подписаха за "Южен поток"

Рейтинг:
2 0
Проектът за целия газопровод е на стойност 40 млрд. долара

Руският гигант "Газпром" и австрийската OMV подписаха договор за изграждането на част от "Южен поток" на територията на Австрия. Новината допълнително повишава надеждите, че проектът ще бъде осъществен, въпреки противоречията в Европейския съюз (ЕС). Споразумението беше подписано днес във Виена по време на еднодневната работна визита на руския президент Владимир Путин.

Подписите си под споразумението сложиха директора на "Газпром" Алексей Милер и директора на OMV Герхард Ройс. "Южен поток" - проект на обща стойност 40 млрд. долара, трябва да свърже руските източници на синьо гориво с Централна Европа, като заобикаля газопреносната мрежа на Украйна. В момента близо една трета от природния газ, употребяван на континента се доставя от Федерацията.

Споразумението определя конкретните права и задължения на акционерите, а също така принципите на финансиране и разпределяне на печалбата между тях. Двете страни потвърдиха очакванията си, че "Южен поток" ще бъде завършен и ще отговаря на законите.

Също днес стана ясно, че в Горната камара на руския парламент е получено писмо от президента Путин, в което той иска отмяна на постановлението от 1 март, даващо му правото да използва въоръжени сили на територията на Украйна. Съветът на федерацията ще разгледа въпроса утре.

добави коментар