Украйна прекрати едностранно огъня

Рейтинг:
0 0
Източник: БГНЕС
Опълченците в Донецк се хвалят, че вече имат много танкове

Украйна ще прекрати едностранно огъня в източната част на страната, за да бъдат разоръжени незаконните въоръжени формирования и да се въведе ред в района. Това заяви президентът Петро Порошенко.

"Мирният план започва с моята заповед за едностранно прекратяване на огъня. Веднага след това ние в много кратки срокове трябва да получим подкрепа за мирния план от страна на всички участници в събитията в Донбас", посочи президентът.

"Периодът на прекратяването на огъня ще бъде много кратък и през това време трябва да се осъществи разоръжаването на незаконните въоръжени формирования, както и въвеждането на ред в района", добави Порошенко. По-рано той беше казал, че тази седмица разчита да бъдат прекратени бойните действия в източната част на страната, както и да бъде възстановен контролът по цялата граница Между Украйна и Русия.

По-рано през деня Порошенко и Путин проведоха телефонен разговор, в който обсъдиха кръвопролитията в страната.

На фона на усилията за постигане на мир, самопровъзгласилият се за "народен губернатор" на Донецк Павел Губарев обяви, че опълченците в града вече разполагат с танкове.

"Вече имаме танкове и то много", написа Губарев в социалните мрежи. Освен бронирана техника, опълченците разполагали и с две реактивни системи за залпов огън "Град". Спорен е въпросът откъде са дошли танковете. Някои версии допускат, че са доставени от Русия. Според друга те са били пленени в ремонтен завод. Състоянието им е лошо, а няма и обучени екипажи, което превръща притежаването им в лишено от практически смисъл.

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...