Протест

Словакия подписа с германската E.ON

Рейтинг:
1 0
Националната енергийна компания е сключила петгодишна сделка с E.ON. за доставка на газ през Австрия

Словакия сключи договор за доставка на газ с германската компания E.ON. Това стана, след като енергийните доставки за Братислава от Русия бяха драстично намалени. В същото време Чехия предупреди, че в случай на нова газова криза в Европа най-силно засегнати ще бъдат България, Унгария, Молдова и Сърбия.

Газовите доставки за Словакия от Русия са паднали наполовина през последните дни, заяви премиерът на страната Роберт Фицо. Москва започна да ги намалява още в началото на септември. Причината е, че Братислава взе решение да изнася природен газ за Украйна.

Фицо определи действията на Русия като опит за натиск. Той съобщи, че националната енергийна компания е сключила петгодишна сделка с E.ON. за доставка на до 2 млн. куб. м газ дневно през Австрия.

Премиерът добави, че Словакия може да ползва и реверсивни доставки от Чехия, ако се наложи. В същото време Прага предупреди, че Европа трябва да се подготви за трудна зима заради конфликта в Украйна.

"Трябва да сме наясно, че никакви газови доставки няма да минават през Украйна заради случващото се в тази страна. Това не е енергийна криза. Това е война. Исканията на нито една от двете страни в конфликта не са изпълнени. По тази причина смятам, че е глупаво да се надяваме Русия да доставя газ за Европа през Украйна", заяви посланикът на Чехия за енергийна сигурност Вацлав Бартушка.

Пълно спиране на доставките от Москва за Европа обаче е малко вероятно, тъй като икономическите последици за Русия биха били много тежки.

Сидеров подкани социолозите да си изядат дипломите
Сега ще подканя социолозите и в всички, които ни отписваха, да си изядат дипломите. Тези, които с...
Голямото броене започна
Голямото броене на бюлетините започна. Репортерът ни Диян Колев се включи на живо от столичната...
Патриотичният фронт: Хайде вече да седнем на една маса
"Хайде вече всички партии да седнем на една маса, да определим основните приоритети, да видим как...
Каратанчев: Само БСП показва някакъв демократичен модел
Управлението на БСП доведе до загуба на доверие сред "социалните" хора, които разчитаха на лявата...
И АБВ имат шанс за парламента
Очаквано ГЕРБ са първата политическа сила в 43-ото Народно събрание. Партията на Бойко Борисов...