Русия превзе полуостров Крим

Рейтинг:
27 6
Обама започна консултации със съюзниците за общи действия

Напрегната остава ситуацията в Украйна. В Керченския проход се разполагат бронетранспортьори, съобщиха от граничните служби на страната. Наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще заминат тази вечер за Украйна.

Руските сили вече са поели напълно контрола над Кримския полуостров. Това  заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки. Американският държавен секретар Джон Кери ще посети Киев на 4 март, за да изрази подкрепата си към новото преходно управление на Украйна.

По последни данни руски войски са разположени на територията на целия полуостров Крим. Граничните власти са засекли  пренасочване на кораби в Черно море. Под обсада остават няколко кримски военни поделения. Необозначени войници патрулират пред сградата на парламента в Симферопол. Блокирано остава и едно от летищата в Крим.

Световните лидери изразиха "дълбока загриженост" заради руското навлизане в Крим. Те го  определиха като нарушение на международното право и заплаха за международния мир и сигурност.

Президентът на САЩ Барак Обама е разговарял поотделно с британския премиер Дейвид Камерън, германския канцлер Ангела Меркел и полския президент Бронислав Коморовски. Лидерите единодушно са подчертали, че незабавно трябва да започне диалог между Украйна и Русия. Ръководителите са изразили подкрепата си за Украйна и усилията на властите да организират избори през май.

Според информация на Белия дом  те са се договорили да работят заедно по пакет за финансова помощ, за да се помогне на страната да стабилизира икономиката си. Страните от Г-7 подчертаха, че  действията на Русия противоречат на принципите и ценностите на Г-7 и Г-8 и затова ще замразят подготовката си за участие в срещите в  рамките на Г-8, планирани за юни.

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко заяви, че с действията си от последните дни Русия е нарушила суверенитета на Украйна.

"Русия брутално наруши задълженията си и проникна на наша територия. Но аз съм сигурна, че САЩ, заедно с Великобритания никога няма да толерират този меморандум и ще защитят бъдещето на Украйна, използвайки всички възможни средства. Владимир Путин отлично разбира, че с обявяването на война срещу нас той я обявява и на нашите гаранти по сигурността в лицето на  САЩ и Великобритания", каза Тимошенко, която призова членовете на Съвета за сигурност на ООН да се срещнат в  Киев, а лидерите на ЕС да свикат среща за Крим. Часове преди това говорител на бившия премиер заяви, че тя ще пътува за Москва за среща с президента Путин. В миналото двамата поддържаха тесни връзки.

Вчера на различни места по света се проведоха протести срещу решението на Русия за военна операция в Крим. В отговор на струпването на руски военни сили в автономната област,  Киев  обяви пълна военна мобилизация.

добави коментар
Георги Харизанов остава в ареста
Бившият шеф на "Напоителни системи" Георги Харизанов остава в ареста. Софийският градски съд не...
Ще стигнат ли парите на болниците
От здравната каса не са съгласни с изказването на министър д-р Таня Андреева, че вероятно бюджетите...
7 март
София
В момента
Облачно
7°C
Днес
Облачно
Min: 2°C
Max: 8°C
Утре
Облачно
Min: 2°C
Max: 6°C
7 март
6 март 1534 г. е особена дата от религиозна гледна точка. На този ден папа Климент VII официално отказва да разтрогне брака на английския крал Хенри...