Протест

Русия подпали световна кибервойна

Рейтинг:
2 0
Източник: sxc.hu
Проникват в правителствени мрежи с шпионски софтуер на високо ниво

Руски шпионски софтуер безшумно заразява стотици правителствени компютри в Европа и Съединените щати, предаде Ройтерс, като се позова на няколко изследователи в областта на киберсигурността и служители на западни разузнавания.

Спайуерът, известен под името Турла, е една от най-сложните програми за кибершпионаж, открити до този момент. Източниците смятат, че той е разработен от руските власти и е свързан със софтуер, използван за масиран пробив в компютърните системи на министерството на отбраната на САЩ, разкрит през 2008 г. Турла е свързан и с по-ранна глобална операция за кибершпионаж от огромен мащаб, наречена "Червения октомври", която била насочена срещу дипломатически, военни и ядрени мрежи.

Експерти обаче предупреждават, че подозренията не може да бъдат потвърдени, освен ако самата Русия не поеме отговорност за спайуера. Фирми за киберсигурност наблюдават Турла от няколко години. Според една от тях зловредният софтуер и сродният вирус Agent.BTZ са заразили до 1000 мрежи, най-вече в Украйна, Литва и Великобритания.

На мушката са предимно страни от НАТО. Киберпрестъпниците използват Турла, за да получат скрит достъп до инфектирани мрежи, от които могат да проникват в други компютри, да крадат информация и да я качват на свои сървъри. Според експерти работещите за руските власти хакери са високо дисциплинирани, прикриват умело следите си, контролират изключително ефективно заразените мрежи и подбират по-внимателно своите мишени в сравнение с китайските си колеги.

Европейските правителства приветстваха дълго време помощта, която им оказваха САЩ срещу руския шпионаж. Миналата година обаче те се разгневиха след разкритията, че самите Съединени щати ги следят.

Още няма повдигнати обвинения срещу хирурга от Търново
Все още няма повдигнати обвинения срещу хирурга от великотърновската болница, който беше заловен с...
Изровиха златно съкровище в подножието на Царевец
Масивни златни обеци, златен пръстен с инкрустиран аметист, обработен до съвършенство, както и...
Българка покори научните среди в Япония
Българка покори върховете на научните среди в Япония. Румяна Ценкова е единствената жена-професор с...
Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...