Последна отсрочка за Гърция

Рейтинг:
0 0
До два дни парите в банките свършват

Гърция официално подаде искане за нова, трета спасителна програма от фонда за помощ на Eврозоната. Атина иска 3-годишен кредит, но не посочва конкретна сума. Южната ни съседка обаче трябва да представи конкретни предложения за реформи до утре в полунощ. Така Европа даде на Гърция последна отсрочка. По-късно днес се очаква правителството в Южната ни съседка да удължи банковата ваканция.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова Европейския съюз да избегне разединението в момент, когато задлъжнялата Гърция се бори да остане в еврозоната.

В Страсбург част от евродепутатите посрещнаха Ципрас с освирквания, а други с радостни възгласи. Гръцкият премиер разкритикува предишните спасителни планове, по думите му превърнали страната в лаборатория за строги икономии. Новите предложения трябва да се представят до утре в полунощ, за да има споразумение с кредиторите преди срещата на върха на Европейския съюз в неделя.

В същото време гръцките пенсионери продължават да се редят на опашки пред банките в Атина. Подобно е положението в цялата страна. До два дни парите в гръцките банки ще свършат, предупредиха гръцки банкери. Президентът на ЕЦБ Марио Драги увери, че ще бъде осигурена ликвидност на гръцките банки поне до края на седмицата, докато преговорите продължават.

Приеха промени в Закона за енергетиката
Депутатите от две парламентарни комисии приеха предложенията на ГЕРБ и Реформаторите за промени в...
Търговците задължени да се разплащат до 30 дни
Големите търговски вериги вече са длъжни да плащат на производителите в срок от 30 дни. Това решиха...
Неизвестен подкупвал Нанчев
Споразумението с Полша за ремонт на МИГ-овете е пред финал. 2,4 млн. лева на самолет е договорената...
Атаки и обвинения срещу Христо Иванов
Призиви за оставка, обвинения за изказвания срещу националния интерес и публикации във вестници за...
Четирима са кандидатите за гуверньор на БНБ
Четиримата кандидати за управител на Българската народна банка бяха изслушани от бюджетната комисия...