Париж почита виното

Рейтинг:
0 0
Френската столица е домакин на годишния фестивал на гроздобера

Аромат на вино измести уханието на парфюм във въздуха на Париж. Френската столица е домакин на годишния фестивал на гроздобера и прочутото френско вино.

Виното е най-великото постижение на цивилизацията, е казал Ърнест Хемингуей. Със сигурност е имал предвид френското вино, тъй като важна част от живота си той прекарва в Париж. Град, който нарича един безкраен празник. Такава е атмосферата през този уикенд във френската столица, където за 82-ри пореден път се провежда годишният фестивал на гроздобера и виното. И този път фестът е на емблематично място Монмартър, в подножието на едноименния хълм, на чийто връх се издига световноизвестната римокатолическата базилика Сакре Кьор.

Калдъръмените улички в този район на двумилионния град се изпълниха със щандове с храни и напитки, които съвсем логично, всички до една бяха розе, бяло и червено вино. Местните жители не крият въодушевлението, а също и гордостта си.

Освен вина от всички френски региони, като Бордо, Бургундия и Шампан, фестивалът, който се отбелязва от 1934 г. насам, почита и отлежалия еликсир на винарската изба МонмАртър. който се нарича  Кло-монмАртър и също се радва на световна слава.

Фестивалът продължава и утре, а програмата му включва заря, музика, танци, забавления за деца и много дегустации на вино.

8 коли се удариха в тунела на "Люлин" в София
Верижна катастрофа е станала тази сутрин в тунела на "Люлин". Сблъскали са се 8 автомобила. Трима...
4,7 по Рихтер разтърси Крит
Земетресение с магнитуд 4,7 по скалата на Рихтер е било регистрирано около 5:20 ч. тази сутрин в...
Протест срещу гърка, помел ученичка в Пловдив
Протест в Пловдив заради намалената присъда на гръцкия студент Христос Боскос, прегазил ученичка на...
Вой срещу луната за Гинес
Вой по луната в продължение на цяла минута. Такъв рекорд за Гинес се опитаха да поставят над 400...
КАТ започва акция "Зима"
Столичната полиция започва проверки на автомобилите за пригодността им за движение при зимни...