Протест

Папа Франциск жертва на тормоз?

Рейтинг:
0 0
Източник: БГНЕС
Скандални твърдения за духовника излизат в нова биографична книга

Папа Франциск е бил жертва на системен групов тормоз (т. нар. мобинг) от Ордена на йезуитите в Аржентина.

Скандалното твърдение е на аржентинските журналисти Хавиер Камара и Себастиян Пфафен, автори на новата биографична книга "Онзи Франциск", чието издаване се подготвя в Италия.

Тезата за тормоза се основава на интерпретацията на период от живота на висшия католически духовник, за който се споменава и в официалната му биография.

От 1990 до 1992 г. Хорхе Марио Берголио, както е истинското име на папа Франциск, е бил изпратен на "заточение" в Кордова, на 700 км от Буенос Айрес, по решение на местното ръководство на Ордена на йезуитите.

Живее в стая с площ от 12 кв. м и няма право да преподава, а може да изпълнява само функциите на духовен наставник и изповедник.

Авторите на биографията пишат за подета "кампания за дискредитиране" заради по-ранната му дейност в йезуитското братство.

Според тях периодът в Кордова е "тъмната доба на духа" за папата – термин, който в християнския мистицизъм се използва за описание на последния стадий от духовно-психическото преобразяване, предизвикващ понякога дълбоко страдание и вътрешно помрачение.

"В началото моето управление като йезуит имаше много недостатъци. Моят авторитарен и рязък подход при вземането на решения доведе дотам да бъда обвинен, че съм ултраконсервативен", посочва самият паша.

Според аржентинските биографи това е причината срещу него да бъде започната кампания, която се разпространява и в други йезуитски провинции.

Не е изяснено обаче защо именно в този период Свети папа Йоан Павел Втори издига Берголио за помощник-епископ на Буенос Айрес и той се завръща в столицата, където по-късно става архиепископ до възкачването му на Свети Петровия престол.

Ватикански източници са на мнение, че изпращането в периферията е целяло да го отдалечи от последователите му сред послушниците и младите членове на йезуитския орден.

Що се отнася до тезата за "тъмната доба на духа", отговорът на папа Франциск е: "Аз не бих употребил за себе си термина "тъмна доба" и нека не прекаляваме. Тъмната доба на духа е за светии, а аз съм най-обикновен човек. За мен Кордова беше период на вътрешно очистение".

Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....