Папата отлъчи мафията от църквата

Рейтинг:
0 0
Източник: БГНЕС
Повод за гнева му стана убийството на 3 -годишно дете

Папа Франциск обяви мафиотите за "отлъчени" от църквата по време на посещението си в южната провинция Калабрия, където действа безмилостната ндрангета.

Мафията "е обладана от злото и презира общото благо. Това зло трябва да бъде победено, прогонено," каза той пред хиляди поклонници до родния град на малкото дете, загинало в мафиотска война по-рано тази година. "Онези, които в своя живот следват пътя на злото, както го правят мафиотите, нямат нищо общо с Бога. Те са отлъчени", обяви Франциск.

77-годишният глава на Римокатолическата църква каза това в края на посещението си в областта, контролирана от Ндрангетата, един от най-мощните клонове на италианската мафия. Той се опита да утеши бащата и бабите на 3-годишното момче "Коко" Камполонио, убито през януари заради сблъсък за пари между кланове на ндрангетата.

"Никога повече едно дете не бива да бъде наказвано по подобен начин", изтъкна папата, чието посещението според всеобщото мнение може да провокира мафията. В Калабрия той се срещна с жертви на мафията и затворници. Ндрангетата е международна групировка, която се занимава както с незаконен (наркотърговия, ядрени отпадъци, прехвърляне на "черни" капитали), така и със законен бизнес (строителство, ресторанти, търговия на дребно).

По данни на изследователската фирма Demoskopika годишният й оборот достига 53 млрд евро, което представлява близо 3,5% от италианската икономика. Босовете на ндрангетата се гордеят с близостта си към църквата, те й правят щедри дарения, по-специално големи парцели. Те често молят религиозните шествия да спират пред домовете им, за да им благодарят за поемането на разноските по църковните тържества.

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...