Напрежението с мигрантите остава

Рейтинг:
0 0
Кризата в Унгария остава, в Чехия започнаха да маркират всички мигранти, а част от държавите в ЕС заговориха за квоти

Въпреки, че Будапеща отвори главната ЖП гара за стотици мигранти напрежението остава, защото унгарската железопътна компания спря влаковете към Западна Европа. 200 мигранти се опитаха да стигнат до град близо до границата с Австрия, но малко след тръгването влакът беше спрян от полицията и част от мигрантите бяха арестувани.

Стотици мигранти нахлуха на централната гара в Будапеща, след като полицията се оттегли. Унгарската железопътна компания обаче заяви, че влаковете към Западна Европа са спрени за неопределено време. Въпреки това много от мигрантите се втурнаха и се опитаха да се качат на влак за Мюнхен, който обаче не отпътува.

По-късно композиция с крайна дестинация град Шопрон близо до границата с Австрия все пак напусна гарата, но малко след това беше спрян от полицията. 200 мигранти бяха свалени от влака. Властите се опитаха да качат мигрантите в автобуси, за да бъдат отведени в бежански лагер, но десетки избягаха, докато други се качиха насилствено обратно във влака или легнаха на релсите в знак на протест.

Бежанците, които са избрали да минат не през Австрия, а през Чехия също срещат трудности. Властите в Прага маркират всички пристигащи мигранти, за да направи регистър на семействата.

Междувременно, унгарският министър-председател Виктор Орбан проведе спешна среща с европейски лидери заради кризата с мигрантите. След нея, той обяви, че страната прокарва нови мерки, които ще затегнат контрола по границите.

Страните от ЕС досега са поели ангажименти за приемане в техните страни на около 32 000 души търсещи убежище от Италия и Гърция. Това е по-малко от предложението на Европейската комисия за 40 000. Очаква се тя да излезе с ново предложение идната седмица.

На фона на политическите спорове в Брюксел, кадри с тялото на мъртво дете на бежанци, което лежи по лице на морския бряг край гръцкия остров Кос, шокираха хиляди хора по света. 3-годишният Айлан Кюрди, 5-годишното му братче Галип и майка им Рехан са се удавили в отчаян опит да избягат при роднини в Канада. Двете деца и майка им бяха сред най-малко 12-те сирийски бежанци, които се удавиха край бреговете на Гърция в сряда.

Според редица европейски медии, тези кадри показват най-точно пълния ужас на човешката трагедия, разгръщаща се по бреговете на Европа.

Нощ на музеите в Пловдив
Много настроение и за хилядите, които посетиха уникалната XI "Нощ на музеите и галериите" в...
Празник на пилешката чорба във Великотърновско
За пета поредна година десетки майстори на кокошата чорба се събраха в село Козаревец. Местните там...
Всяка година над 1000 деца загиват при катастрофи
Всяка година над 1000 деца стават жертви в катастрофи, а над 25 от тях загиват, стана ясно в...
Липсва статистика колко са хората с увреждания у нас
Официална статистика колко са хората с двигателни, умствени или други увреждания у нас няма. По...
Медицински канабис за тежко болни?
По близо ли сме до разрешаването на употребата на медицински канабис за тежко болни у нас? До края...