Протест

Меркел с остри критики към Турция

Рейтинг:
7 2
За Анкара борбата срещу нелегалната Кюрдска работническа партия е по-важна от сблъсъците в Кобане, смята канцлерът

Не може да се очаква от Турция да проведе самостоятелна сухопътна операция срещу Ислямска държава в Сирия и Ирак. Това заяви дипломат номер едно на южната ни съседка. В същото време германският канцлер Ангела Меркел разкритикува "нерешителната и колеблива", по думите й, политика на Анкара по отношение на сблъсъците в град Кобане.

На фона на продължаващите ожесточени сблъсъци за контрола над града, външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу и новият генерален секретар на НАТО Йенс Солтенберг проведоха работна среща, на която са обсъдили възможно противодействие на джихадистите.

Засега Северноатлантическия съюз не планира въвеждането на забранена за полети и буферна зона в Сирия, въпреки категоричното настояване за това от страна на Анкара.

"Винаги ще бъдем в готовност да подпомагаме самоотбраната на Турция, защото тя е част от съюза и принципа за обща сигурност, върху който той е основан. Имаме директен контакт със страната. Ситуацията непрестанно се променя. Аз съм убеден, че Турция усеща подкрепата на НАТО и ние ще работим заедно за защитата на страната от всякакви заплахи", заяви Йенс Солтенберг.

Турският външен министър отговори на критиките защо страната не се намесва по-категорично в борбата с Ислямска държава.

"Не е реалистично да се очаква Турция да проведе самостоятелна сухопътна операция. В момента провеждаме разговори. Когато бъде постигнато общо решение, Турция няма да се въздържа от това да изпълни своята роля", заяви Чавушоглу.

От сирийската обсерватория за човешки права днес съобщиха, че разполагат с достоверни данни, че джихадистите уверено настъпват към центъра на града и вече контролират значителна част от него. На среща на съвета за външна политика на Бундестага, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че от една страна членка на НАТО се очаква да постави правилно приоритетите си и че очевидно за Анкара борбата срещу нелегалната Кюрдска работническа партия е по-важна от сблъсъците в Кобане.

Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....