Кой ще замени Жозе Барозу

Рейтинг:
0 0
Източник: БГНЕС
Камерън готов да принуди европейските лидери да отхвърлят кандидатурата на Юнкер за председател на ЕК

Дебатите около името на следващия председател на Европейската комисия (ЕК) стават все по-разгорещени. Британският премиер Дейвид Камерън продължава да е несъгласен постът да бъде зает от бившия министър-председател на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Той дори заяви, че е готов да принуди останалите европейски лидери да отхвърлят кандидатурата на Юнкер.

На предстоящата среща на върха на 26 и 27 юни в Брюксел се очаква европейските лидери да решат кой да замени Жозе Барозу. Камерън и премиерите на Швеция и на Холандия са против Юнкер. Те искат решението по въпроса да се отложи във времето, за да се намери друг кандидат. Но ако европейските лидери откажат да обмислят друг кандидат, освен Юнкер, Камерън ще изисква всеки лидер да изрази ясно позицията си и ще настоява за гласуване. Това би било прецедент, тъй като досега европейските лидери винаги издигаха номинация след споразумение помежду си. Вчера девет социалдемократически лидери от Евросъюза подкрепиха Юнкер.

"Ние уважаваме европейските институции, както и духът на изборите за Европейския парламент. Да, партията, която спечели най-много гласове, трябва да представи кандидат - в случая това е Жан-Клод Юнкер. Ние обаче искаме на предстоящата среща да стане ясно, че има и други фактори за избора на следващ председател", коментира френският президент Франсоа Оланд.

Юнкер има подкрепата и на други страни, ръководени от консерватори, като Германия. За да спечели поста, той трябва да бъде подкрепен от всички 28 европейски лидери и да получи най-малко 376 гласа в Европарламента.

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...