Европа очаква изборите в Германия

Рейтинг:
0 0
Ангела Меркел е устремена към историческа победа за трети мандат като първата жена канцлер на Германия

Европа очаква с нетърпение резултатите от парламентарните избори в неделя. Ангела Меркел е устремена към историческа победа за трети мандат като първата жена канцлер на Германия и първият лидер от бившата Източна Германия.

През последните години на тежка дългова криза, страната се превърна в локомотивът, който дърпа Европейския съюз, и така на практика налага дневния ред в политиката.

От "Момичето на Кол" до лидер на Европа, Ангела Меркел влиза в първото правителство след обединението на Германия. 10 години по-късно се обръща срещу своя ментор и става лидер на консервативния Християндемократически съюз. Печели първи мандат през 2005 г. с обещания за свободна пазарна икономика.

След финансовата криза рязко прави ляв завой – налага минимална заплата, след аварията във Фукушима оттегля и дългогодишната си подкрепа за ядрената енергетика. По време на кризата, тя реди фигурите по шахматната дъска като истински маестро и успява да запази Евросъюза цял.

Въпросът сега е докъде може да стигне Меркел в помощта си за Европа. Ако извоюва победа в неделя, всичко зависи от това с кого ще се коалира. С когото и да се съюзи, приоритетът на Германия през следващите години е ясен – целостта на Еврозоната.

От Атина до Лисабон, от Париж до Рим – всички правителства искат Берлин да наложи по-бързо банковия съюз и да предприеме по-експанзивна икономическа политика, която да доведе до растеж и понижаване на безработицата.

добави коментар
Пясъчни скулптури оживяват в Южния парк
Второто издание на "Фестивал на пясъчната скулптура " ще се проведе в столичния Южен Парк....
Не е вярно, че Путин се е оженил
Твърденията, че Владимир Путин се е оженил за Алина Кабаева - олимпийска шампионка по художествена...
В момента:
Пътуване със CNN
11:00
Новини
11:10
Пин код
12:00
Новини
22 септември
София
В момента
Разкъсана облачност
12°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 6°C
Max: 19°C
Утре
Слънчево
Min: 8°C
Max: 19°C
22 септември
Днес се навършват 105 години от обявяването на Независимостта на България. Тя е провъзгласена с Манифест на 22 септември 1908 г. (5 октомври нов...