ЕС подкрепя мирния план на Порошенко

Рейтинг:
0 0
Външните министри на общността ще обсъдят и ситуацията в Ирак, Сирия и проблема с бежанците

Министрите на външните работи на Европейския съюз (ЕС) се събраха на среща в Люксембург. Основните теми са кризите в Украйна и Ирак.

Европейският съюз ще направи всичко възможно в подкрепа на мирния план на украинския президент Петро Порошенко, заяви при пристигането си върховният представител на Съюза по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

"От голямо значение е да подкрепим президента Порошенко. Мирът и спокойствието са важни за бъдещето на страната, не само защото загиват хора, но и за да може страната да продължи развитието си", коментира Аштън.

Разговорите започнаха на фона на съобщения, че украинските военни обстрелват град край Луганск. Изпочупени са стъкла на жилищни сгради. Няма информация за жертви. Външните министри ще обсъдят и ситуацията в Ирак, Сирия и проблема с бежанците, които се опитват да влязат в ЕС през Средиземно море. Специалният пратеник на ООН в Ирак Николай Младенов ще присъства на срещата.

"Ситуацията в Ирак тревожи всички страни от ЕС. През уикенда аз обсъдих положението в размирната страна с държавният секретар на САЩ Кери", каза външният министър на Великобритания Уилям Хейг.

Той коментира още, че въпросът за допълнителни санкции срещу Русия много зависи от това как се развиват събитията. Москва вече приветства мирния план на президента Порошенко.

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...