ЕС бистри енергийната си стратегия

Рейтинг:
0 0
Ще се обсъди и проектът "Южен поток"

Съветът по енергетика на Европейския съюз (ЕС) ще обсъди на днешното си заседание енергийна стратегия. Тя беше предложена в края на май от Европейската комисия (ЕК). В документа беше препоръчано спирането на проекта "Южен поток" до пълното му съобразяване с европейското законодателство. Целта е осигуряването на по-голяма енергийна независимост от Русия.

Очаква се на заседанието еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер да представи данни за напредъка по завършването на единния пазар за енергия в общността.

Министрите ще обсъдят и осем мерки за осигуряването на стабилност на енергийните доставки, най-вече за предстоящата зима. В средносрочните мерки се посочва преразглеждането на енергийното потребление в ЕС, допълнителното развитие на собствено производство и на технологиите в тази сфера.

Разнообразяването на източниците на доставки на енергия и на ползваната инфраструктура за пренос са също сред препоръките. Очаква се съветът по енергетика да потвърди и необходимостта от повече съгласуваност на националните енергийни политики. Внимание ще бъде обърнато на цените на енергоносителите и на задачата те да останат достъпни за жителите на стария континент. В началото на месеца Гърция като председател на Съвета на ЕС разпространи становище, според което 28-те държави-членки трябва да се постараят да говорят и преговарят с единен глас със своите енергийни доставчици.

Председателството обърна особено внимание на изграждането до края на тази година на връзки между енергопреносните системи в ЕС, най-вече там, където това би довело до намаляването на зависимостта от един доставчик. Темите от заседанието в Люксембург ще залегнат и в дневния ред на предстоящия в края на месеца Европейски съвет.

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...