Ден на траур в Украйна

Рейтинг:
0 0
Страната почита паметта на загиналите в сваления от проруски сепаратисти самолет

В Украйна е ден на траур заради загиналите войници от сваления самолет в Луганск. В Киев стотици почетоха паметта на жертвите и призоваха за повече действия срещу проруските сепаратисти, както и пови парламентарни избори.

Шествието в украинската столица започна с минута мълчание в памет на загиналите 49 войници, след като самолетът им беше свален от сепаратистите в Луганск. Флаговете на административните сгради в Киев са свалени на половина.

"Много е важно за всички ни да почетем войниците, които загубиха живота си за свободата и суверенитетът на Украйна. Обикновените украинци са много загрижени за бъдещето на страната, виждаме същото и от страна на властите. Имаме нужда от промяна, промени и още промени, затова и дойдохме на Майдана", заявиха активисти.

Протестиращите отправиха искане към президента на страната Петро Порошенко "незабавно да разпусне парламента и да насрочи нови избори, веднага щом бъде приет новият изборен кодекс".

Шествието става няколко часа след масовите безредици, които избухнаха пред посолството на Русия в украинската столица Киев. Около 300 демонстранти преобърнаха няколко дипломатически автомобила и замеряха посолството с бомбички, камъни и яйца. Размириците завършиха с десетки арести.

В същото време тази вечер преговорите между Киев и Москва за доставките на руски газ продължават. Те се водят с посредничеството на Европейския съюз (ЕС), но до момента споразумение все още не е постигнато. "Газпром" очаква до 10 часа на 16 юни Украйна да погаси дълга си от близо два милиарда долара. В противен случай може да се стигне до спирането на газовите доставки.

13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...
Премиерът привика земеделския министър и шефовете на ДФЗ
След седмици на скандали и сигнали в прокуратурата, днес министърът на земеделието и храните...
БАИ очаква 1,2 млрд. евро чужди инвестиции
1,2 млрд. евро чужди инвестиции през тази година очакват от Българската агенция за инвестициите...