Ден за размисъл в Гърция

Рейтинг:
0 0
Преди предстоящите извънредни парламентарни избори в неделя

Днес е ден за размисъл в  Гърция преди предстоящите извънредни парламентарни избори в неделя. На последната си  изява преди вота бившият премиер Алексис Ципрас изрази убеденост, че утре ще бъде преизбран и неговата партия Сириза ще спечели изборите.

Хиляди поддръжници на крайнолявата формация се събраха на площад Синтагма, където развяваха цветни знамена в подкрепа на Ципрас. За един  месец след оставката му, в Гърция се проведе усилена предизборната кампания, в която основният опонент  на Сириза – консервативната партия „Нова демокрация“ -  почти успя да настигне крайнолявата формация по популярност.  Последните социологически проучвания вещаят сигурна, но минимална преднина на Ципрас, която  може да е в рамките на около 2.5 %. Това обаче не влияе на увереността на бившия министър-председател.

Специално за събитието пристигна лидерът на крайнолявата партия Подемос Пабло Иглесиас, на френската комунистическа партия Пиер Лоран, както и депутатът от германската Зелена партия Ска Келер. В телевизионно изявление преди митинга Пабло Иглесиас коментира, че Ципрас ще спечели изборите, защото в доскорошната си роля като премиер той е показал, че може да се бори.

Почти сигурно е, че Гърция ще бъде управлявана от коалиция, а вероятните партньори са или социалистическата партия ПАСОК или центристите от То Потами. Резултатът ще бъде ключов не само  за самата Гърция, но и за Европа, след като  миналото лято беше белязано от почти постоянни разговори с кредиторите на страната, заради невъзможността й да изплати дълговете си навреме.

Четирима загинаха при тежка катастрофа
Четирима души загинаха на пътя Варна-Бургас тази сутрин. Сигнал за тежък пътен инцидент на пътя...
Папата и Обама останаха 40 минути насаме
Папа Франциск и американският президент Барак Обама разговаряха 40 минути насаме в Белия дом и си...
Съдът решава дали да остави в ареста акушерката Емилия Ковачева
Софийският апелативен съд решава дали да остави в ареста акушерката Емилия Ковачева, обвинена в...
Бойко Борисов: Незабавно да се изгради зона за сигурност в Сирия
България подкрепя идеята в Сирия да бъде създадена зона за сигурност, както и да бъдат свикани...
Роми нападнаха майка с дете в Бургас
Невиждана ромска агресия в Бургас. Три слуачая на нападнати българи само за 48 часа. Една от...