Германия очаква 10 000 мигранти

Рейтинг:
0 2
Местните жители посрещат бежанците с аплодисменти

Германия очаква пристигането на поне 10 000 мигранти, пътуващи с влакове от Унгария и Австрия. Основната им крайна дестинация е Мюнхен, където местни жители ги посрещат с аплодисменти.

Приблизително същият брой мигранти е влязъл вчера в Австрия като прогнозите са, че почти всички ще продължат за Германия. Там днес ще се проведе среща на партиите от управляващата коалиция, които ще обсъдят политиката на Берлин към мигрантите и бежанската криза в страната.

Общо около 6000 мигранти са пристигнали в Мюнхен до снощи като всички те са получили храна, вода и временен подслон. Германия реши да отвори границите си за бежанци от Сирия по хуманитарни причини. При пристигането си на гарата в Мюнхен мигрантите бяха посрещнати с аплодисменти, викове "браво" и храна и вода.

След няколко дни на конфронтация и хаос, унгарското правителство в крайна сметка се отказа да спира и задържа мигрантите на своя територия и предостави над 100 автобуса, които превозиха чужденците до границата с Австрия, откъдето те се качват на влакове за Виена, а оттам – за Германия.

Но крайнодесният унгарски премиер Виктор Орбан отсече, че е твърдо решен да спре потока мигранти през страната, тъй като повечето от тях идвали от региони, които не са засегнати от война.

Стотици мигранти обаче продължават да са от няколко дни на гарата "Келети" в Будапеща, настоявайки властите да им разрешат да се качат на влакове. Към тях снощи се присъединиха още 1000 новодошли. Около 300 от тях решиха да не чакат повече и поеха пеш по 100-километровото разстояние до границата с Австрия, скандирайки "Искаме автобус".

Над 140 000 мигранти са влезли в Унгария от началото на годината по Балканския маршрут от Турция и Гърция през Македония и Сърбия. В тази връзка бившият френски президент Никола Саркози се обяви за създаване на "центрове за задържане" в Северна Африка, Сърбия и България, където да се решава дали да се даде или не статут на политически бежанци на мигрантите, преди да влязат в Шенгенското пространство. Това трябвало да става преди мигрантите да прекосят Средиземно море, защото след това било късно.

Саркози, който ще се кандидатира отново за президент през 2017 г., призова и към реформиране на Шенген.

Нощ на музеите в Пловдив
Много настроение и за хилядите, които посетиха уникалната XI "Нощ на музеите и галериите" в...
Празник на пилешката чорба във Великотърновско
За пета поредна година десетки майстори на кокошата чорба се събраха в село Козаревец. Местните там...
Всяка година над 1000 деца загиват при катастрофи
Всяка година над 1000 деца стават жертви в катастрофи, а над 25 от тях загиват, стана ясно в...
Липсва статистика колко са хората с увреждания у нас
Официална статистика колко са хората с двигателни, умствени или други увреждания у нас няма. По...
Медицински канабис за тежко болни?
По близо ли сме до разрешаването на употребата на медицински канабис за тежко болни у нас? До края...