Да спасиш 2 млн. души с кръвта си

Рейтинг:
23 1
Джеймс Харисън притежава златна кръв, от която се произвеждат животоспасяващи ваксини

За последните 60 години Джеймс Харисън е спасил повече от 2 млн. човешки живота. Той не е лекар, но притежава златна кръв, от която се произвеждат животоспасяващи ваксини. Прякорът му е Златната ръка.

На пръв поглед Джеймс Харисън е обикновен човек. Обича своята дъщеря и внуците си. Хобито му е да събира пощенски марки. Обича разходките около своя крайбрежен дом в Австралия.

Едно нещо, което не може да се види с обикновено око, обаче го прави специален.

Джеймс дарява кръв всяка седмица. Прави го редовно от 60 години насам.

"През 1951 г. ми направиха операция на гръдния кош – трябваше да отстранят част от белия ми дроб. Разбрах след това, че са ми прелели 13 банки кръв – бях спасен от непознати хора", разказва той.

По това време в Австралия дарители на кръв могли да бъдат само лица, навършили 18-годишна възраст. Джеймс решил, след като се възстанови, да започне да дарява кръв. Така и сторил.

След първите няколко пъти с него се свързал екип от лекари. Медиците имали идея и нужда от съдействие. Оказало се, че кръвта на Джеймс може да се окаже лек за сериозен проблем в Австралия.

"До 1967 г. в Австралия хиляди бебета умираха всяка година. Лекарите не знаеха защо се случва това, беше ужасно. Много жени имаха усложнения по време на бременността, бебета се раждаха с мозъчни проблеми. Учените откриха дефектите на невралната тръба и се оказа, че Джеймс има в кръвта си антитела за тези състояния, което беше невероятно", обяснява Джема Фолкънмир от Австралийския червен кръст.

Усложненията се появяват при  резус-конфликтна бременност – състояние, при което кръвта на майката причинява увреждания на клетките на ембриона. В най-лошия случай се стига до тежки мозъчни проблеми и дори смърт.

Австралия става една от първите държави, открила кръвен донор с ценните антитела. Джеймс е помагал не само на бебета в Австралия, но и по целия свят.

За него дарителството не представлява никакъв проблем – той не гледа на него като нещо значително.

Австралийците приемат Джеймс за национален герой. Той обаче има друго виждане:

"Малко ми е неловко, защото колкото по-дълго го правя, толкова повече ми казват колко значимо е това мое постижение, че съм герой и така нататък. Не, това е просто нещо, което мога да правя. Възприемам го като един от талантите ми, може би и единствен талант – да бъде донор на кръв."

Въпреки скромниченето обаче, заслугите на Джеймс не могат да се отрекат. По данни на Австралийския червен кръст с кръвната плазма на този човек са спасени 2 млн. бебета.

Всяка партида ваксини срещу резус-конфликтна бременност, произведена в Австралия, е създадена от кръв на Джеймс.

Поредният нагъл крадец (ВИДЕО)
"Този наглец първо дава 100 лв. банкнота, докато му се връща рестото, краде. След това отказва...
Реставрират първата българска катедрала
Първият етап от дейностите по възстановяването на Голямата базилика в Плиска е завършване на...
Отбелязваме Международния ден на плетенето на открито
Днес отбелязваме Международния ден на плетенето на открито. Традицията е от 10 години, но се...
ЦРУ с нова информация за атентатите от 11 септември
ЦРУ разсекрети документи за причините, довели до провала на американското разузнаване за...
Парад за рождения ден на кралицата (СНИМКИ)
С традиционен военен парад беше отбелязан 89-ият рожден ден на кралица Елизабет Втора. Тя беше в...