Протест

Ще ходим в Аду Даби без виза

Рейтинг:
0 0
Източник: БГНЕС
Обединените арабски емирства махнаха предсрочно изискването за новоприсъединените към ЕС страни

Обединените арабски емирства (ОАЕ) отменят предсрочно, от 15 март, визите за гражданите на 13 страни от Европейския съюз (ЕС), сред които и България, съобщи днес Министерството на външните работи на ОАЕ.

Другите 12 държави са Унгария, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Хърватия, Чехия и Естония. Гражданите на останалите 15 страни от ЕС вече пътуват до ОАЕ без визи.

"Това решение ще помогне за развиване на политическите отношения с държавите от ЕС, а също и за укрепване на икономическите връзки и за ръст на стокообмена", се казва в съобщението на Външното министерство на Обединените арабски емирства. В текста се изразява надежда, че отпадането на визите ще доведе до ръст на чуждестранните инвестиции и увеличаване на туристическия поток.

Очаква се в скоро време ЕС на свой ред да отмени шенгенските визи за граждани на ОАЕ. Европейският парламент (ЕП) гласува в подкрепа на такава мярка на 27 февруари. От тази година Великобритания, която не е част от Шенгенското пространство за свободно движение, опрости значително процедурата за издаване на визи на гражданите на четири арабски държави, сред които и ОАЕ. Обединените арабски емирства са най-големият търговски партньор на ЕС в Близкия изток.

Двустранният стокообмен възлиза на 40 млрд. долара годишно. Около 1,6 млн. граждани на ЕС посещават ОАЕ ежегодно с цел туризъм, а десетки хиляди живеят постоянно в арабската страна.

Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....