Пропагандната машина на ИДИЛ

Рейтинг:
0 0
Особеното на терористичната група е, че отправят агитациите си на английски

Едновременно с военната офанзива, активистите на Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) засилват и своята пропагандна кампания, най-вече за набиране на нови бойци. Като основна платформа групировката използва интернет и по-специално социалните мрежи и сайтовете за видеосподеляне.

В един от последните видеоклипове, заснет от активистите на ИДИЛ, групировката призовава всеки заинтересован да се присъедини към тяхната свещена война. Дотук нищо ново – такива клипове циркулират в световната мрежа повече от десетилетие. Особеното в случая е, че обръщението е отправено на английски език и очевидно е насочено към зрители на Запад. Един от главните участници в краткия филм е 20-годишен студент по медицина, който е зарязал следването си във Великобритания и се е присъединил към джихадистите. Той апелира: "Какво те спира да станеш мъченик и да удовлетвориш Бога. Огледай се, виж комфорта, в който живееш, и се запитай - така ли искаш да умреш?".

Експерти по сигурността се опасяват, че подобни стратегии могат да дадат добър резултат. "От съществено значение е фактът, че ИДИЛ използват английски език в посланията си. Това означава, че имат амбиции да атакуват държави на Запад. Видеоклиповете привличат определена възрастова група - това са предимно млади хора, които намират насилието за нещо вълнуващо", обяснява Надя Овейдат от New America Foundation.

Миналият месец Монер Мохамед Абу Салха – 22-годишен младеж от Флорида, стана първият американец, извършил самоубийствен атентат в Сирия. ИДИЛ разпространиха видеозапис на атаката и я обявиха за голяма тяхна победа. Според властите в САЩ в момента има десетки американски граждани на територията на Сирия и те представляват реална заплаха, защото биха могли да се върнат обратно в страната и да извършат атаки.

Twitter е предпочитаната платформа от джихадистите и тяхната пропагандна война. В социалната мрежа се публикуват послания от бойци, които твърдят, че са британски поданици. Те призовават своите сънародници да ги подкрепят в Ирак и Сирия.

Ето и няколко примера: "Как може да гледате снимки на бебета, разкъсани на парчета и в същото време да ни питате защо дойдохме тук?" И още едно съобщение: "Семействата в превзетите от ИДИЛ селища бавно се завръщат в домовете си и се установяват наново. Щастливи са и се радват, че окупираме териториите."

В Youtube постоянно се появяват нови и нови клипове. Като този, на който се вижда как привърженици на групировката показват подкрепа като се снимат на различни места по света. Бойците на Ислямска държава в Ирак и Леванта са толкова крайни в действията си, че преди време дори Ал Кайда се разграничи от тях.

Мишена на бунтовниците са също и разработените находища на петрол в Ирак. Миналата седмица те успяха за кратко да превземат петролна рафинерия и това създаде опасения, че цената на петрола на международните пазари може да се повиши.

Село Усойка бедства без вода в 21 век
В бобошевското село Усойка живеят 400 души, а проблемът с безводието се повтаря всяко лято. Днес...
Синдикът на TV7 се отметна: "Делта гард" си вършели работата
Временният синдик на TV7 Панайот Велков промени днес позицията си, че нахлуването в телевизията е...
Стероиди на килограм съсипват тийнейджърите
Над 16 млрд. лв. е световният оборот от продажба на анаболи в световен мащаб. Седем от тях идват от...
Нужна ли е актуализация на бюджета
Освен президента Росен Плевнелиев, за актуализация на бюджета за 2014 г. се обявиха и от ГЕРБ. От...
Започна фестивалът Сан Фермин
Започна фестивалът Сан Фермин в испанският град Памплона. Хиляди празнуващи се събраха на...