Предстои ли война в Ирак

Рейтинг:
0 0
Американските сили отново се връщат на терена

Президентът на САЩ Барак Обама потвърди прогнозите на световната дипломация и не се реши на по-активна военна реакция срещу критичната ситуация в Ирак. Изпращането на американски военни обратно в Близкия изток след дългогодишното мъчително изтегляне обаче е достатъчно красноречиво.

И макар че не става въпрос за морски пехотинци или специални части, а за военни съветници, но все пак неприятните спомени дойдоха бързо.

Войната в Залива в началото на 90-те... Войната в Ирак от 2003-та до 2011 г.... и сега през 2014 г., американските сили отново се връщат на терена.

"Съединените щати ще продължат да увеличават подкрепата си за иракските сили за сигурност. Но в крайна сметка това е нещо, което ще трябва да бъде решено от иракчаните.", заяви Обама.

Някои обаче чуха в тези думи ехото на президента Кенеди, когато обяви първото американско разполагането на войски във Виетнам. "Това е тяхната война. Те са тези, които трябва да я спечелят или загубят. Ние можем да им помогнем, ние можем да им дадем оборудване, ние можем да изпратим наши хора там като съветници, но те трябва да спечелят."

Дори и това сравнително скромно разполагане на около 300 военни, което изглежда слабо на фона на 165-те хиляди по време на пика на операция "Иракска свобода", генерира изненадващи предупреждения. Генерал Дейвид Петреъс командваше пехотинците, които трябваше спешно да спасят Ирак от друга гражданска война през 2007 г.

"Няма как ВВС на САЩ да бъдат използвани в боевете между сунити и шиитски милиции", коментира Петреъс.

Призивите за диалог в момента растат. Има някаква надежда за компромис в Ирак с недоволните сунити и кюрди. Това вероятно ще означава шиитският министър-председател да си ходи.

"Мисля, че повечето от нас наистина са убедени, че правителството на Ал Малики трябва да си отидв, ако искаме някакво помирение", убедена е Даян Фейнщайн – сенатор от Демократическата партия.

Но нещата са по-големи. Президентът и неговата партия са категорично против нова война, а самият Обама я нарече "глупост".

За много експерти по Ирак връщане на американските войски там е повод за неудобни сравнения за втората най-дълга война за страната, тази във Виетнам.

"Ние трябва да сме сигурни, когато използваме кинетичната енергия и военна сила като свой инструмент за постигане на набор от конкретни цели. Ако не знаем какви са тези цели или целите са непостижими, тогава военната сила се превръща не само в край, тя се превръща в задънена улица", коментира Аарън Дейвид Милър от Wilson Center.

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...