Протест

Подготовка за изборите в Сирия

Рейтинг:
0 1
Сраженията обаче продължават

В Сирия започва предизборната кампания преди президентския вот. За пръв път в историята на страната няколко кандидати могат да подадат заявки за участие в изборите. Те трябва да се проведат не по-късно от 17 юли 2014 г.

Точната дата на дългоочакваните избори ще бъде определена от парламента на Сирия. На 17 юли изтича вторият мандат на президента Башар Асад. Държавният глава обяви, че е готов да се кандидатира отново.

Генералният секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Бан Ки-мун обаче предупреди, че ако това стане, шансовете да бъде намерен изход от кризата в Сирия ще бъдат сведени до минимум.

В същото време сраженията продължават. Сблъсъци между армията и силите на опозицията има в Хомс, както и в предградията на Дамаск. Самият Башар Асад посети древно християнско селище Маалюля по повод Великден. Той огледа последствията от сраженията, които са нанесли сериозни щети на много църкви и манастири. Малко след като държавният глава потегли обратно към Дамаск, в селището пристигна антиохийският патриарх Йоан Х. Той се помоли за мир в Сирия.

"Въпреки всички трудности и тежки условия, ние, сирийският народ, християни и мюсюлмани, вярваме в живота, не в смъртта. Всичко това, което виждате, е било построено от човешка ръка", каза Йоан Х.

Маалюля се намира на около 40 км североизточно от Дамаск. Наскоро армията успя да изтласка от там бунтовническите сили, което се оценява като сериозен успех за режима на Асад.

Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....