Протест

ООН осъди насилието в Ирак

Рейтинг:
0 0
Бан Ки-мун призова за строги наказания за ислямистите

Съветът за сигурност на ООН осъди насилието в иракските градове Мосул и Тикрит, които бяха превзети от групировка свързана с Ал Кайда. От организацията призоваха и за незабавното освобождаване на всичките 80 пленени турски граждани. Посланиците на НАТО се събраха на извънредно заседание в Брюксел по искане на Турция, заради кризата със заложниците.

OOН призова международната общност да се обедини и да застане зад Ирак, изправен пред заплахата от радикални ислямисти, които напредват към столицата Багдад.

"Такава терористична атака над дипломатическите служители и цивилни не може да бъде оправдана при никакви обстоятелства. Призовавам правителството на Ирак и международната общност да бъдат единни в наказването на извършителите и да направят всичко възможно тези дипломатически служители да бъдат освободени живи и здрави възможно най-скоро", заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

Турският външен министър обяви, че страната му ще реагира подобаващо, ако някой от гражданите й, държани за заложници в Ирак, бъде наранен.

"В момента сме ангажирани с уреждането на кризата по спокоен начин, като се има предвид сигурността на нашите граждани. Това не трябва да бъде разбрано неправилно. При причиняване на каквато и да било вреда на нашите граждани, ще отвърнем с най-тежките ответни мерки", категоричен е министърът на външните работи Ахмет Давутоглу.

Турското външно министерство потвърди, че общият брой граждани, които са задържани от бойци при две различни нападения в Мосул, е 80 души. Иракските военновъздушни сили извършиха удари срещу позиции на бойците, които превзеха части от Северен Ирак, включително и втория по големина град Мосул.

Държавната телевизия цитира източници от службите за сигурност, които твърдят, че правителствените сили са си върнали контрола над град Тикрит.

Още няма повдигнати обвинения срещу хирурга от Търново
Все още няма повдигнати обвинения срещу хирурга от великотърновската болница, който беше заловен с...
Българка покори научните среди в Япония
Българка покори върховете на научните среди в Япония. Румяна Ценкова е единствената жена-професор с...
Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...