Протест

Нови жертви по Западния бряг

Рейтинг:
0 0
Двама палестински тинейджъри бяха застреляни по време на протест

Убийството на двама палестински тийнейджъри по време на протест на Западния бряг предизвика остра обществена реакция. Родителите на убитите младежи обвиняват израелските специални части за показния разстрел. В своя защита командирът на израелските военни твърди, че хората му са използвали само гумени куршуми.

В трагичния ден на протести имаше много сблъсъци. Група палестински младежи замеряше с камъни израелските военни. Униформените отвръщаха със сълзотворен газ и гумени куршуми. Това, което се случи в последствие обаче, шокира всички.

На запис от охранителна камера се вижда как двама младежи бяха убити на едно и също място в разстояние на час и половина. Официалният отговор на запитването на CNN към израелските сили за сигурност гласи: "Предварителното разследване на случая показва, че по време на размириците в Бетуня в четвъртък не са използвани бойни патрони. Предстои да бъде установено каква е причината за развоя на събитията".

Продуцентът на CNN Карем Кхадер бил на мястото на инцидента точно в този ден. Той снимал с камера сблъсъците. На един от кадрите се вижда как 17-годишният Надем Новара хвърля камък по органите на реда и активно участва в протеста. Точно в 13:45 ч. охранителната камера запечатва момента, в който ученикът е фатално прострелян, докато върви към израелските военни.

Младежът в последствие е откаран в болницата, където лекарите установяват, че куршумът го е пронизал в гърдите и е излязъл през гърба. По стечение на обстоятелствата, операторът на CNN снима точно в момента на изстрела и е насочил камерата към войниците. За съжаление, момчето умира по-късно в болницата.

Камерата, която е запечатала двете убийства, е част от охранителната система на сграда, чиито собственик казва, че така защитава дома и бизнеса си. Първото момче е било простреляно смъртоносно точно на това място.

В 14:58 ч. охранителната камера записва и другата стрелба. Прострелян е 16-годишният Мохамед Одех Саламех. Той не успява да стигне жив до болницата и лекарите само констатират смъртта му. Причината - огнестрелна рана. Срещнахме се с опечаления баща на първото момче. Той ни показва как уж гуменият куршум е спрял чак в училищната раница на сина му. В чантата има окървавена тетрадка и част от бойния патрон.

Въпреки това израелските военни настояват, че в този ден не са използвали бойни патрони. Говорител на Организацията на обединените нации (ООН) коментира двата трагични инцидента и изрази огромно безпокойство за случилото се. По думите му младежите са били невъоръжени и не са представлявали заплаха.

Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....