Кои са ИДИЛ

Рейтинг:
0 0
Основна цел на сунитската групировка е да основе държава, чиито закони се подчиняват на шариата

Кои са бойците на групировката Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ)? Толкова ли са силни, че армията на Ирак, която като численост многократно ги надвишава, не може да ги неутрализира? Това са въпроси, които светът си задава в последните дни и които до момента не получават категоричен отговор.

Все по-ясно става, че премиерът на Ирак Нури ал Малики е изправен пред мащабен бунт срещу неговото управление. В няколко случая иракски войници и техните командири се присъединиха към бунтовниците или доброволно им позволиха да превземат техните постове. В този негласен съюз влязоха и много сунитски лидери и лоялисти на Саддам Хюсеин.

Разбира се, в основата на всичко са джихадистите от ИДИЛ. Тяхната групировка първоначално започна да действа като клетка на Ал Кайда в Ирак. Впоследствие екстремистите разшириха дейността си и в Сирия. Основната им цел, както и името им показва, е да основат държава, чиито закони да се подчиняват на шариата.

Основателите на групировката са сунити. Бойците са от различни държави. Според груби изчисления, броят им е около 10 хил. души. Техни мишени са правителството на Ирак, режима на Башар ал-Асад в Сирия, както и шиитите и християните, които живеят в двете държави.

Дхижадистите използват брутално насилие при атаките си, като в последните месеци групировката извършва и публични екзекуции на пленници. Нещо повече – след убийствата телата на загиналите се разпъват на кръстове, за назидание. Точно тези крайности изглежда са скарали Ал Кайда с бившите им съюзници.

Списание Time нарича лидера на Ислямска държава в Ирак и Леванта - Абу Бакр ал Багдади, "най-опасния човек на света". Съединените щати са обявили награда от 10 милиона долара за залавянето или ликвидирането му.

Важно е да се отбележи, че хората от ИДИЛ не са безскрупулна банда главорези. Напротив – това е една изключително стройна организация. Толкова подредена, че дори в края на годината традиционно публикува доклад за дейността си. Документите приличат на корпоративен отчет – с графики, много цифри и дори лесно разбираеми инфографики. В отчетите се посочва броят на извършените бомбени атентати, убийствата, самоубийствените нападения и много други аспекти от терористичната дейност.

Оказва се, че ИДИЛ вероятно е една от най-богатите групировки света. След обира на централната банка в Мосул организацията разполага с десетки милиони долари в брой. За последната година бойците на Ислямска държава в Ирак и Леванта са превзели десетки градове в Североизточна Сирия. Сценарият се повтаря сега и в Ирак.

Жителите на населените места, които попадат под техен контрол, стават свидетели на своеобразен военен парад, на който групировката показва мощта си. Премиерът на Ирак, който трябваше да обедини цялата нация в стъпването си в длъжност, сега е изправен пред сериозно предизвикателство.

Западните съюзници, в лицето на Съединените щати, засега не планират военна операция в страната, а основно оперативна помощ чрез изпращането на военни съветници. Възможен изход от кризата е и ново правителство – нещо, за което Барак Обама намекна. Засега обаче всички варианти остават на масата и изходът от кризата зависи от това дали армията на Ирак ще успее да прогони екстремистите от страната.

13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...
Премиерът привика земеделския министър и шефовете на ДФЗ
След седмици на скандали и сигнали в прокуратурата, днес министърът на земеделието и храните...
БАИ очаква 1,2 млрд. евро чужди инвестиции
1,2 млрд. евро чужди инвестиции през тази година очакват от Българската агенция за инвестициите...