Ципрас с остри критики към МВФ

Рейтинг:
0 0
Източник: БГНЕС

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас обвини Международния валутен фонд, че прибягва до „отлагателни маневри” и „произволни оценки”, за да забави даването на зелена светлина за реформите, необходими за икономическо съживяване.

Според Ципрас МВФ настоява за контрапродуктивни съкращения на разходите, които не вземат под внимание подобряването на икономическите показатели на Гърция. Гърция и Европейският съюз вече са на същата дължина на вълната що се отнася до темпото на реформите, положението с бюджет 2016 и нуждите от бюджетно финансиране до 2018 г., подчерта Ципрас.

МВФ пък има "нереалистични очаквания" и прави "погрешни и непроверени сметки", цитира АФП неговото изявление. Според гръцкото правителство БВП на Гърция през 2015 г. е паднал с 0,2% вместо с предвидените 2%. Гърция също така е регистрирала малък първичен бюджетен излишък вместо очаквания дефицит.

Международните кредитори на Гърция – Евросъюзът, Европейската централна банка и МВФ приключиха преди месец първата фаза на одита, но оттогава не бе отбелязан особен успех. Главното разногласие е за пенсионната реформа на правителството на Ципрас, която МВФ счита за недостатъчна.

МВФ, който участва в предишните два спасителни плана за Гърция, обяви, че няма да се присъедини към третия без надеждни реформи и споразумение с ЕС за облекчаване на бремето на гръцкия дълг. Атина бърза с приключването на одита на реформите, за да може да бъде деблокирана помощта, обещана от ЕС. През юни м.г. Гърция прие последния спасителен план в размер 86 милиарда евро за 3 г. в замяна на строги бюджетни икономии.

Протестиращи блокираха Орлов мост
Протестиращи разпънаха палатки на двете платна на едно от най-оживените столични кръстовища Орлов...
Борисов: Можем да спрем вълната от мигранти
Имаме достатъчно съоръжения, за да можем превантивно да спрем вълната от мигранти. В България се...
ЕС ще налее още 3 млрд. евро на Анкара
ЕС е готов да предложи на Турция още 3 млрд. евро ЕС ще налее още 3 млрд. евро на Анкара, съобщи...
Заложническа криза в Австралия
Въоръжен мъж уби един и взе заложници в Австралия Полицията е обградила района на индустриалната...
Почина бившата първа дама Нанси Рейгън
На 94-годишна възраст почина Нанси Рейгън, съпруга на 40-ия американски президент Роналд Рейгън,...