Протест

Победа за управляващите в Косово

Рейтинг:
0 0
Резултатите бяха посрещнати с радост

Управляващата Демократическа партия на Косово на премиера Хашим Тачи печели парламентарните избори в Косово. Тя получава 30% от гласовете в 70% от избирателните секции. Втора с 26% е основната опозиционна сила, Демократичният съюз на Косово.

С фойерверки и радост бяха посрещнати резултатите от изборите, които вещаят трети пореден 4-годишен мандат за Хашим Тачи. Той обаче вероятно ще трябва да си осигури подкрепата на по-малки партии и на етническите сърби.

"Косово трябва и се гордее от тези избори. Вотът беше фокусиран върху нашите граждани. Това бяха избори, в които народът реши в каква държава иска да живее. Това бяха демократични, честни и свободни избори. Тази вечер Косово спечели. От утре ще започнем да работим по нашата нова мисия. Ще кажем на света, че независимостта на Косово беше просто началото, а не краят", подчерта Тачи.

В северната част на страната, където живеят много етнически сърби, за пръв път се проведе парламентарен вот. Въпреки че заплашиха да го бойкотират, местните упражниха правото си на глас.

Избирателната активност обаче е била едва 43% - най-ниската в историята на независимо Косово. Тя отразява масовото недоволство от тежката икономическа ситуация в страната с инфлация от 35% и младежка безработица от 55 на сто, където почти половината от населението живее в бедност.

Правителство ще се състави трудно
Кабинет ще се състави трудно, няма да издържи дълго. Това е прогнозата на психолога доц. Антоанета...
В Сидни спасиха бебе вомбат
Американец от Илинойс отрано се подготви за Хелоуин като украси къщата си с пеещи светлини. В...
На война с етническата престъпност
Спешни мерки за справяне с етническата битова престъпност. Това е една от важните задачи, които...
Вот на доверие в Гърция
Гръцкият парламент гласува доверие на правителството на премиера Андонис Самарас. Вотът на доверие...
Мерят температурата на пристигащите от Африка в Ню Йорк
Днес следобед се очакват пълните резултати от тестовете в Германия, които ще установят дали...