Победа за Алексис Ципрас в Гърция

Рейтинг:
0 0
Сириза спечели доверието на 35% от гласувалите

Крайнолявата партия Сириза се връща на власт, след като спечели повече от 35% от гласовете на парламентарните избори в неделя. Втора – с 28 % – остава дясноцентристката Нова демокрация. Партията "Независими гърци" вече обяви, че ще подкрепи Сириза, за да може Ципрас да получи мнозинство в парламента.

Само преди дни социолози и анализатори предвиждаха почти равни резултати за Сириза и Нова демокрация. Вместо това, партията на Ципрас може спокойно да формира коалиционно правителство с предишния си партньор, "Независими гърци".

Не закъсняха и критиките дали имаше смисъл от провеждането на избори, които оставят Гърция със същото правителство както преди. Но Алексис Ципрас сега е в по-силна позиция, а решението му да приеме мерките за строги икономии в замяна на спасителен заем беше подкрепено от този резултат. Избирателната активност беше ниска – около 50-55% и според анализатори това е допринесло за добрите резултати на Сириза.

Още преди да бъде съставено новото правителство е ясно, че то ще работи предимно по условията на спасителната програма, която Гърция подписа с Европейския съюз през лятото. След като празненствата отшумят, Гърция ще трябва да се справя с нелеките предизвикателства: увеличаване на данъците, орязвания на заплати и осигуровки. Така че, трудните решения пред Гърция тепърва предстоят.

Откриха гроба на Мона Лиза?
Италиански експерти твърдят, че е много вероятно да са открили тленните останки на жената, чиято...
Верижна катастрофа в Сиатъл
Най-малко четирима души загинаха, девет са сериозно ранени при катастрофа между два автобуса в...
Германия дава 4 млрд евро за кризата с бежанците
Германското правителство обеща 4 милиарда евро за федералните провинции, за да им помогне да се...
Започва строителството на нов участък от АМ "Струма"
Днес ще бъдат подписани договорите за строителството на авто-магистрала "Струма" в участъка между...
Започва предизборната кампания
Днес се открива предизборната кампания за местните избори. Закриването й е на 23 октомври. На 25...