Протест

Гърция посреща 1 май с протести

Рейтинг:
0 0
Местни производители раздаваха плодове и зеленчуци в знак на протест срещу законопроект

Стотици гърци се наредиха на огромни опашки в Атина и Солун заради безплатни плодове и зеленчуци. Те бяха раздавани от производители и търговци, протестиращи срещу законопроект, който би подкопал техния бизнес. И утре в страната ще има протести. Гърците ще отбележат 1 май със стачки. Транспортът в южната ни съседка ще бъде блокиран.

 

Източник: БГНЕСНапрежение, блъсканица за торба маруля или домати и проблеми в транспорта предизвикаха опашките от желаещи да се сдобият с плодове и зеленчуци от производители и търговци на откритите пазари. Законопроектът, срещу който беше протестът, ще остави без препитание 50 хил. домакинства, казват производителите.

Спорните разпоредби предвиждат затваряне на пазарите на открито и получаване на щандове и сергии чрез участие в конкурс. Протестиращите настояват за премахване на процедурите по издаване на разрешителни, както и високите глоби и санкции за неспазване на разпоредбите.

Утре (1 май) корабите и влаковете в Гърция няма да се движат заради 24-часова стачка, обявена от двата синдиката в страната по случай 1 май. В протеста ще участват и работещите на пристанищата, в градския транспорт, местното самоуправление, банките, аптеките и болниците. Тролеи, автобуси и метрото ще бъдат с нарушен график. Болниците ще обслужват единствено спешни случаи. Отворени ще бъдат само дежурните аптеки.

Протестите са насочени срещу политиката на икономии и рекордно високата безработица в страната, която е над 27 на сто, и нивото на бедност от 20%.

Още няма повдигнати обвинения срещу хирурга от Търново
Все още няма повдигнати обвинения срещу хирурга от великотърновската болница, който беше заловен с...
Българка покори научните среди в Япония
Българка покори върховете на научните среди в Япония. Румяна Ценкова е единствената жена-професор с...
Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...