Гърция готова със списък с реформи

Рейтинг:
0 0

Гърция се договори с международните кредитори да им предаде списък с реформи до края на днешния ден, за да си осигури удължаване на спасителната програма с четири месеца. За целта мерките трябва да бъдат одобрени от кредиторите.

Според анализатори евентуален провал на споразумението ще съживи страховете за излизане на Гърция от еврозоната. Мерките са под формата на политически предложения. В тях са посочени начините, по които правителството ще се бори с корупцията и ще преструктурира държавните предприятия. Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис изрази увереност, че списъкът ще бъде одобрен от кредиторите.

Гръцкият министър на държавната администрация  Никос Папас обяви, че Гърция ще се бори с укриването на данъците и ще оптимизира държавните служби. Според германския вестник "Билд", Атина иска да събере 7,3 милиарда евро чрез мерки за борба с укриването на данъци.

Надеждите са да бъдат избегнати съкращения в публичния сектор, да се отделят пари, с които да се наемат уволнени държавни служители и да се повишават социалните разходи. От германското министерство на финансите заявиха, че очакват гръцкият план да бъде последователен и правдоподобен.

Европейската комисия, МВФ и Европейската централна банка трябва да обявят дали са удовлетворени от гръцките предложения за реформи във вторник. Ако има дълбоки разногласия между кредиторите и Атина, споразумението може да се провали. Ако това се случи, Гърция ще свърши парите до края на тази седмица.

Съдът остави обирджиите в ареста
Софийският Районен съд остави в ареста семейство Боряна и Рангел Рангелови, които извършиха...
С. Паси: Следващият кмет на София ще е Фандъкова
В политиката винаги трябва да властва реализмът, така че аз лично бих заложил, че следващият кмет...
Две семейства и дете изчезнаха в Стара планина
Две семейства и едно дете от Плевен са изчезнали снощи в Стара планина. Информацията е на...
Ново свлачище заплашва Стария град в Пловдив
Ново свлачище се появи в подножието на Стария град в Пловдив. През февруари значителни материални...
Три земетресения на Балканите тази нощ
Няколко земетресения разтърсиха съседните ни държави тази нощ. Леки трусове са регистрирани на...