Албанците бягат от Косово

Рейтинг:
4 1
Източник: twitter
Над 30 000 души са напуснали страната

Полицията в унгарската област Чонград е арестувала в петък срещу събота 1233 косовски албанци, преминали нелегално сръбско-унгарската граница, съобщи сръбската национална телевизия РТС. Косовските албанци, заедно с 36 нелегални имигранти от Афганистан, Пакистан и Сирия, са предадени на унгарската имиграционна служба.

Заради огромния наплив на кандидати за убежище управляващата партия ФИДЕС призова гражданите да се произнесат дали са съгласни с изменения в закона, които ще позволят изгонване на нелегалните имигранти от страната.

Партията изтъкна, че Унгария не може да понесе икономическите последици от приемането на такъв голям брой имигранти, нито може да им осигури работа. Кметът на пограничното село Ашотхалом Ласло Тороцкай преди няколко дни предложи да се издигне защитна ограда по сръбско-унгарската граница.

Според информация на Blic над 30 000 албанци са напуснали Косово от декември м.г. до сега. Автогарата в Прищина (на снимката) е буквално под обсада от хора, които искат да напуснат страната, отчаяни от икономическата безизходица.  Те пътуват по 200 души в автобус за 45, като крайната им цел е градчето Суботица в Сърбия. Оттам те се прехвърлят нелегално в Унгария.

Глобите за нелегално отпътуване са 7500 евро, но на хората им е безразлично - те не разполагат с тези пари и са толкова отчаяни, че предпочитат в затвора, отколкото на свобода.

"Там поне ще се храня, вместо да гладувам", казва кандидат за емиграция.

50 спасени от потъналия кораб със 700 бежанци
Италианската брегова охрана продължава спасителната операция в Средиземно море, където потъна кораб...
София Никитчук е новата "Мис Русия"
София Никитчук от град Екатеринбург стана "Мис Русия 2015". Конкурсът за красота се проведе в...
8% ръст на туристите в Пампорово
8% ръст на туристи отчетоха в края на сезона в Пампорово. Увеличили са се гостите от България и...
Големите трудности на малките хора
Големите трудности на малките хора! Страната ни е една от малкото в Европейския съюз (ЕС) без...
Наградиха компютърни гении
Български ученици с постижения в областта на точните науки. За 11-та поредна година 20 деца бяха...