Протест

"Боко Харам" отвлече още 8 момичета

Рейтинг:
0 0
Екстремистите заплашват да ги продадат в робство за по 12 долара всяка

Предполагаеми бунтовници от ислямистката групировка "Боко Харам" отвлякоха осем момичета на възраст между 12 и 15 години от село близо до техния бастион в североизточната част на Нигерия, предадоха световните агенции. Нападението е станало във Варабе, нападателите дошли с два камиона и натоварили момичетата заедно с откраднат от селяните добитък. Атаката идва две седмици след като Боко Харам отвлече над 200 момичета, които вчера заплаши да третира като робини.

"Аз отвлякох вашите дъщери", заяви лидерът на ислямистката групировка Абубакар Шекау в 57-минутно видео. Шекау се закани, че ще се отнася към ученичките като към робини и допълни, че възнамерява да ги "продаде" и да ги ожени насила. Има сведения, че момичетата може вече да са прехвърлени в Чад или Камерун, с цел да бъдат продадени на стандартна цена от 12 долара всяка.

Лидерът на ислямистите, който се показва пред камерата в камуфлажно облекло и заобиколен от шестима въоръжени мъже, се обяви против западното образование за момичетата, разкритикува демокрацията и осъди онези, които не вярват в исляма.

Организацията "Боко Харам", чието име на местния език означава "западното образование е грях", иска създаване на ислямска държава в северната част на Нигерия.

Откакто се разбунтува през 2009 г., екстремистката група стана причина за смъртта на няколко хиляди души при нападения срещу училища, църкви, джамии и символи на държавната власт и силите на реда.

Риск за тока в "Младост" заради откраднат кабел
Кражба на кабел от колектор в столичния квартал "Младост" е предизвикала авария на съоръжения на...
Вижте как живеят богатите деца в Иран (СНИМКИ)
"Богатите деца на Техеран" – галерия със снимки на млади богаташи, които тънат в лукс и...
НПО искат оставката на шефката на литературния музей
Проверката в Националния литературен музей продължава дори и след като вчера се намери обявеното за...
Папа Франциск жертва на тормоз?
Папа Франциск е бил жертва на системен групов тормоз (т. нар. мобинг) от Ордена на йезуитите в...
Радан Кънев: Сбъркахме с условието Борисов да не е премиер
Председателят на ДСБ Радан Кънев отчете като грешка предварителното условие на Реформаторския блок...