Почина Нелсън Мандела

Рейтинг:
1 0
Той ще бъде погребан с държавни почести

Почина първият чернокож президент на Южна Африка Нелсън Мандела. Борецът срещу апартейда издъхна след дълго белодробно заболяване в дома си в Йоханесбург на 95-годишна възраст. Новината беше съобщена от президента на Южна Африка Джейкъб Зума по държавната телевизия, след като през последните дни състоянието на болния от месеци Мандела се влоши.

"Народът ни загуби най-големият си син. Макар да знаехме, че този ден ще настъпи, нищо не може да смекчи усещането ни за дълбока и трайна загуба. Неуморната му борба за свобода му спечели уважението на цял свят, а неговото смирение, неговата страст и човечност му спечелиха любовта му. Това за нас е миг на най-дълбока скръб", каза президентът.

Мандела влезе в болница на 8 юни, за четвърти път от половин година насам, заради инфекция на белите дробове. След като беше изписан, президентството на Южна Африка непрекъснато повтаряше, че състоянието му е критично, но стабилно.

Последната му публична поява беше през 2010 г. – на Световното първенство по футбол в Южна Африка.

Мандела е починал вчера, 5 декември, малко преди 21 ч. местно време. Той ще бъде погребан с държавни почести, а националните знамена ще бъдат спуснати наполовина от днес до деня на погребението, което вероятно ще е следващата събота (14 декември).

Тълпи, носещи южноафрикански знамена, се събраха пред дома на Мандела. Социалните мрежи също са пълни със съболезнования и послания на благодарност към покойния държавник.

Целият свят скърби за покойния лидер. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун нарече Нелсън Мандела "великан на правдата", чиято "безкористна борба за човешко достойнство, равенство и свобода" е вдъхновила много хора по света.

Американските знамена ще останат спуснати наполовина до понеделник вечерта. В слово в Белия дом по-малко от 45 минути след обявяването на смъртта на Мандела Барак Обама отдаде почит на "един смел и дълбоко добър човек".

Най-силното ми впечатление, когато го срещнах, беше неговото невероятно състрадание, щедрост и прошка, заяви министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън. Вярвам, че вдъхновението му за бъдещите поколения ще бъде също толкова силно, колкото необикновените неща, които той постига в неговия забележителен живот.

Премиерът на Япония също изказа съболезнования. "Той се бори за премахването на апартейда със силна воля. Построи нацията с акцент върху помирението между хората", заяви Шиндзо Абе.

добави коментар
Наводненията във Франция и Италия взеха жертви
Двама души загинаха, а над 150 бяха евакуирани заради наводненията в Югоизточна Франция. Тежко е...
Обявиха грипна епидемия в столицата
Грипна епидемия обявиха преди часове на територията на цялата Софийска област. Новината дойде от...
21 януари
София
В момента
Разкъсана облачност
10°C
Днес
Краткотраен дъжд
Min: 2°C
Max: 10°C
Утре
Разкъсана облачност
Min: -1°C
Max: 7°C
21 януари
На днешния ден папа Юлий II издава нареждане да се създаде армията на Ватикана. Необходимостта от нея е продиктувана от непрестанните войни, които...