Протест

Мощни терористични атаки в Кайро

Рейтинг:
0 0
При три взрива загинаха петима души, над 70 са ранени

Най-малко петима души бяха убити, а повече от 70 ранени след три бомбени атаки в египетската столица Кайро. Нападенията бяха насочени към полицейски участъци в различни зони на столицата. Първата за деня атака беше извършена с кола-бомба срещу главното управление на полицията в центъра на Кайро.

Експлозията е разрушила почти напълно фасадата на сградата и е нанесла щети на разположения отсреща ислямски музей. На мястото на взрива се е образувал огромен кратер с дълбочина 6 м. Взривът е бил много мощен, жертвите е можело да бъдат и повече, но за щастие бомбата е избухнала в ранните часове на почивния за Египет ден, столицата едва се е събуждала и по улиците още не е имало много хора.

Вторият взрив избухнал край станция на метрото, часове след експлозията на колата-бомба. Взривът е станал близо до руския културен център и е отнел живота на един човек, а ранените са 15. В предградието Гиза проехтя и трети взрив. Мишена отново са били силите за сигурност. Там няма сведения за жертви.

Отговорност за нападенията пое свързаната с "Ал Кайда" групировка "Ансар Бейт ал Макдис". Организацията поддържа тесни връзки с радикални групи в ивицата Газа, извършили много диверсии в Египет. Всичко това се случва преди утрешната годишнина от избухването на въстанието, довело до свалянето на президента Хосни Мубарак от власт през 2011 г.

Ръководената от "Мюсюлмански братя" коалиция планира днес в цялата страна да започнат протести след петъчните молитви. Протестите трябва да продължат 18 дни, колкото е траело и въстанието, свалило диктатора преди 3 години. Утре ще протестират младежки и прогресивни организации, които също се обявяват против управлението на армията.

Правителството пък призова своите поддръжници да излязат на протест срещу "плана на Мюсюлманските братя да всеят хаос". Възможно е акциите на привържениците на управляващите да се използват, за да се даде легитимност на вероятната кандидатура на Ас Сиси за държавен глава.

Искат доживотен затвор за убиеца на Яна
Прокуратурата поиска доживотен затвор за Николай Русинов-Чеци, който е обвиняем по делото за...
Стачка отменя 8 полета на "Луфтханза" от и до София
Започващата в 14 ч. българско време стачка на пилотите от "Луфтханза" ще доведе до анулирането и на...
Василев: За съсипването на КТБ е впрегнат целият наличен ресурс
Едва ли у някого е останало и капка съмнение, че за изпълнението на целта по съсипването на...
12-годишно дете блъснато на пешеходна пътека
12-годишно дете беше блъснато на пешеходна пътека тази сутрин в Русе. Инцидентът е станал малко...
Съпругата на Цветан Василев: Най-добрият сценарий е да се възстанови КТБ
Най-добрият сценарий е да се възстанови Корпоративна търговска банка (КТБ) АД. Така съпругата на...