Протест

Египет ще има нова конституция

Рейтинг:
0 0
Източник: БГНЕС
98,1% подкрепиха подкрепяния от армията проект за основен закон

Висшата избирателна комисия на Египет обяви, че 98,1% от гласувалите на референдума са одобрили подкрепяния от армията проект за конституция. В референдума във вторник и сряда са взели участие 38,6% от имащите право на глас над 53 млн. души.

Според обявените данни правото си на глас са упражнили 20,6 млн. избиратели, но след изключването на недействителните бюлетини са останали 20,3 млн. гласа.

Това беше първият вот, откакто армията свали от власт първия свободно избран президент на Египет Мохамед Морси след масови протести през юли. Референдумът се разглежда като ключов фактор за легитимиране на подкрепяното от военните временно правителство и плана му за парламентарни и президентски избори.

Поддръжници на Морси и забраненото движение "Мюсюлмански братя", към което принадлежи той, обаче бойкотираха вота. Според тях резултатите от гласуването са подправени. Ислямистката организация се зарича да продължи почти ежедневните си протести.

Новата конституция на Египет ще ограничи действието на ислямския закон (шериат), ще повиши защитата на правата на гражданите и ще разшири влиянието на армията върху политиката.

В преамбюла на конституцията се казва, че Египет ще бъде демократична и модерна държава с гражданско правителство. Думата "граждански" на арабски означава нерелигиозен и невоенен. В предишната конституция се казваше, че правителството на Египет е "светско". Потвърждението, че египетското законодателство е основано на "принципите" на ислямския закон, което присъства във всички египетски конституции от 70-те години насам, е запазено.

Новото е премахването на членове, които биха могли да доведат до по-стриктно прилагане на шериата, и отменената роля на основната ислямска институция на страната "Ал Азхар" при надзора над законодателството. Ключова в новата конституция е клаузата, която дава право на армията да назначава министъра на отбраната през следващите два президентски мандата. Това оставя армията извън гражданския контрол и прави властта на президента несигурна. Запазва се възможността граждани да бъдат съдени от военни трибунали, която беше въведена по време на сваления президент Мохамед Морси.

Правозащитници подчертават, че не се предлагат гаранции за прозрачност за управлението на военния бюджет, нито за разкриване на интересите на армията в строителството, продажбата на вода и обработката на земя.

За пръв път египетската конституция дава власт на парламента да отстранява от длъжност избрания президент. Това може да стане с мнозинство от две трети от депутатите и след референдум. От своя страна президентът назначава премиера на страната. Ако парламентът на два пъти в рамките на 60 дни отхвърли предложението на президента за министър-председателския пост, конституцията предвижда нови избори. Проектът за конституция утвърждава, че свободата на вероизповеданията е "абсолютна". Конституцията от времето на Морси посочваше, че тази свобода "се пази", но право да упражняват религиозни практики и да имат молитвени домове беше дадено само на трите "небесни религии" - исляма, християнството и юдаизма. Новата конституция забранява политическата дейност на религиозни движения и основаването от тях на политически партии.


Новият основен закон прогласява равенство между мъжете и жените и задължава държавата да гарантира, че жените са представени в законодателните съвети, имат възможност да заемат висши обществени и административни длъжности и биват назначавани в съдилищата.

Искат доживотен затвор за убиеца на Яна
Прокуратурата поиска доживотен затвор за Николай Русинов-Чеци, който е обвиняем по делото за...
Стачка отменя 8 полета на "Луфтханза" от и до София
Започващата в 14 ч. българско време стачка на пилотите от "Луфтханза" ще доведе до анулирането и на...
Василев: За съсипването на КТБ е впрегнат целият наличен ресурс
Едва ли у някого е останало и капка съмнение, че за изпълнението на целта по съсипването на...
12-годишно дете блъснато на пешеходна пътека
12-годишно дете беше блъснато на пешеходна пътека тази сутрин в Русе. Инцидентът е станал малко...
Съпругата на Цветан Василев: Най-добрият сценарий е да се възстанови КТБ
Най-добрият сценарий е да се възстанови Корпоративна търговска банка (КТБ) АД. Така съпругата на...