Протест

Египет избира президент

Рейтинг:
0 0
Всички проучвания показват, че категоричен краен победител ще бъде фелдмаршал Абдел Фатах ал Сиси

В Египет избират нов президент. Надпревара за поста на практика няма, а всички проучвания показват, че категоричен краен победител ще бъде фелдмаршал Абдел Фатах ал Сиси. Икономиката на Египет в последните години изпитва сериозни проблеми и обикновените хора искат това да се промени.

От революцията през 2011 г. до днес египтяните видяха вълна от постоянни протести, свалянето на двама президенти, шест вота и безкрайна политическа криза. Това, което още не са видели обаче е нещото, което най-силно желаят - по-добра икономика, която да им осигури и по-добър живот.

В борбата за президентския пост в 86-милионната арабска република излизат двама души. И двамата твърдят, че могат да се справят с предизвикателството. Бившият предводител на египетската армия фелдмаршал Абдел Фатах ал Сиси обещава да построи нови жилища, пътна инфраструктура, летища, да създаде нови работни места и да реши енергийната криза.

Кандидатът с леви убеждения Амдин Сабахи пък обещава да отвори отново големи държавни фабрики и да подобри здравеопазването.

Това са щедри обещания, но кандидат-президентите все още не са обяснили как точно смятат да ги изпълнят.

"Никой от тях не е дал конкретно обяснение и точно в това е проблемът. Все още имаме няколко седмици до края на изборите и натискът върху двамата се увеличава - трябва да представят конкретни планове и това важи и за Сиси", коментира икономистът Ангъс Блер. Той казва още, че една такава икономическа платформа може да привлече вътрешни и външни инвеститори, които биха искали да видят реформи.

"Няма да бъде никак лесно. Недостатъците са преодолими, но чисто структурно египетската икономика има огромни проблеми", твърди Блер.

Ако разгледаме данни, ще забележим, че бюджетният дефицит на страната възлиза на около 12% от брутния вътрешен продукт. Безработицата е около 14%, а в последните години цените на основните храни се повишават. Ако се стигне до съкращения в разходната част на бюджета, най-силно засегнати ще бъдат бедните, които разчитат на помощи и държавни субсидии.

Инвестициите в достъпни жилища и подобряване на масовия градски транспорт наистина биха помогнали на уязвимите египтяни, но не е ясно откъде ще дойдат средствата за тях.

12-годишно дете блъснато на пешеходна пътека
12-годишно дете беше блъснато на пешеходна пътека тази сутрин в Русе. Инцидентът е станал малко...
Съпругата на Цветан Василев: Най-добрият сценарий е да се възстанови КТБ
Най-добрият сценарий е да се възстанови Корпоративна търговска банка (КТБ) АД. Така съпругата на...
Трябва ни кабинет тип Димитър Попов
България има нужда от правителство тип Димитър Димитров – подплатено с политически...
Полицайка съблече момиче насред улицата за обиск
При рутинна проверка полицайка съблече блузата на 20-годишна студентка и бръкна в бельото й. Това...
Лош ПР изиграл АЕЦ "Козлодуй" за 7-те млн. лв. за "Уестингхаус"
Няма нищо обезпокоително. Очевидно е грешка на ПР-а на АЕЦ "Козлодуй". Трябваше да се обясни...