Протест

GoPro излиза на борсата

Рейтинг:
0 0
Борсата дълго чакаше тази новина, инвеститорите се надпреварват

Компанията производител на видеокамери за снимане на екстремни спортове GoPro излиза на борсата.

Първичното публично предлагане на акциите беше посрещнато с огромен инвеститорски интерес, а технологичната компания получи желано медийно внимание.

Когато става въпрос за смели малчугани, кучета, които обичат да носят пръчка или дори Феликс Баумгартнър, който скочи от ръба на Космоса, няма никакво съмнение, че GoPro поставя нови стандарти в сегмента, на който компанията стана синоним – екстремните видео камери.

10 години след дебюта на първото устройство, инвеститорите получиха възможност да си купят акции на компанията иноватор.

"Има няколко съществени въпроса. Не е ясно дали това е добра дългосрочна инвестиция, защото това е една твърде специализирана бизнес ниша. В момента на пазара има песимистични нагласи, поне що се отнася до технологичния сектор. Смятам, че технологиите за носене в момента са перспективни", заявява икономистът Макс Уолф.

Историята на компанията тръгва от сърфиста Ник Удман. Той искал да заснеме спиращи дъха кадри и да ги споделя със своите фенове.

Това е една свръхлека камера, която може да бъде поставена навсякъде. Събира се в дланта на ръката ви. Джаджата ви позволява да покажете вашата гледна точка, независимо какво правите.

И така от сърф-звезда, Ник Удман за кратко се превърна в милиардер. Революцията, която той извърши е нечувана – до днес са продадени 8,5 млн. камери. Небето обаче не е безоблачно. През първото тримесечие на годината приходите на компанията намаляват. Причината е, че конкуренцията от другите производители вече е ожесточена. SONY и Samsung  агресивно се опитват да вземат пазарен дял и изглежда, че успяват. Някои анализатори предричат сериозен спад на продажбите на тези устройства, които ще бъдат заменени от джаджите за носене – като умните часовници и гривни, например.

Е, дори, ако акциите на GoPro не успеят да задържат любовта на инвеститорите, то поне видеоклиповете, заснети с тази малка джаджа още дълго ще радват зрителите по света.

Генуа бедства под вода
Бедствено остава положението в италианския град Генуа заради наводненията, причинени от проливните...
България каза "не" на фракинга
София се включи в глобалния ден срещу фракинга като метод за проучване и добив на подземни...
Силният детски имунитет няма нужда от антибиотици
Здравословното хранене, спестяването на стрес и тревожност и осигуряване на спокоен сън са...
Британецът в Скопие не е починал от ебола
Починалият в Македония британец най-вероятно не е бил болен от ебола - пробите му за вируса са...
Политическите виждания – основата за нов кабинет
Общите виждания за политиките в отделните сектори ще бъдат ключови за съставянето на бъдещия...