Протест

Шпионските игри на САЩ и Китай

Рейтинг:
0 0
Открито лидерите на двете сили твърдят, че не се шпионират – фактите обаче клонят към други размисли

Размяната на взаимни обвинения в шпионаж и пълната гама киберпрестъпления между САЩ и Китай съвсем не са от вчера и от миналата седмица или месец. През последните години Вашингтон и Пекин не са спирали нито за миг да обявяват пред света, че противникът си е позволил да проникне в компютърните му системи и да си вземе от там каквото точно си поиска и да ги използва за каквото си поиска. Но до момента не се е стигало до сериозни мерки. Сега обаче нещата изглеждат повече от сериозни.

САЩ официално заведоха наказателни обвинения срещу служители на чуждо правителство. За петимата мъже се твърди, че работят за секретно звено на китайската армия. Официален Пекин незабавно отхвърли обвиненията и определи претенциите на Вашингтон за абсурдни и измислени.

Официално издирвани от ФБР, за петимата китайски военни представители се твърди, че през последните години се занимават с кражба на търговски тайни от някои от най-големите компании в САЩ като "Уестингхаус"
и "Алкоа". Според официални американски представители това струва на икономиката на САЩ милиарди долари и оставя хиляди хора без работа.

"За първи път ние показваме имената и лицата на хората, които стоят зад клавиатурите в Шанхай, за да крадат от американски компании",
заяви Джон Карлин – зам.-главен прокурор на САЩ.

На хиляди километри далеч от САЩ, експерти от ФБР проследяват хората в един град, в един квартал, в една сграда,
в китайска военна база близо до Шанхай. Според това обвинение петимата мъже са влезли незаконно в компютърните мрежи на шест американски компании. Фирми в стоманодобивната индустрия, ядрената енергетика и производствените отрасли. Подобни пробиви са силно чувствителни и се отразяват пряко върху производствения маркетинг, ценообразуването и информационната стратегия.

Мисля, че американците трябва да се тревожат. Американските компании са загубили милиарди долари, стотици милиарди долари, загубили са работни места. САЩ са станали по-малко конкурентни, а китайски компании и фирми от други нации са взели на гърбовете на американските потребители, американски данъкоплатци и американските инвеститори,
коментира Шон Хенри – президент фирма за киберсигурност.

В един от случаите американски представители твърдят, че хакерите са откраднали търговски тайни на ядрена централа и то, докато са били в ход преговори между "Уестингхаус"
и голяма компания от Шанхай.

"Ние очакваме, ние се надяваме, че китайското правителство ще работи с нас във връзка с това и ще предаде на правосъдието тези мъже",
заяви Ерик Холдър – главен прокурор на САЩ.

Но според източници на CNN шансовете това да се случи са твърде малки или направо клонят към нула. Вместо това тези обвинения всъщност са предназначени да изпълнят ролята на предупредителен изстрел срещу всички в Китай.

Американските служители твърдят, че икономически шпионаж става все по-голям проблем, който продължава вече години наред. Президентът Обама вече се сблъска с китайските лидери за това.

"Ние ще трябва да работим много усилено, за да изградим система за отбрана и защита, както в частния, така и в обществения сектор,
дори ако се преговаря с други държави", обяви държавният глава на САЩ.

Официални длъжностни лица от Китай за момента отричат всичко. Те твърдят, че подобни обвинения за промишлен шпионаж на високо ниво са абсурдни и измислени. Те дори отвръщат на всичко с контраобвиненията, че самите са жертва на кибератаки от САЩ -
нещо, за което черпят доводи и доказателства в изтичането на информация около скандала с Едуард Сноудън.

Китайските власти вече са предприели действия за спиране на работата на съвместния американско-китайски екип. В същото време служители на главната прокуратура във Вашингтон казват, това е нещо нормално и можем да очакваме прояви на сходен икономически шпионаж в бъдеще.

Младежи подариха говорещи помощни средства на незрящи
В Деня на белия бастун младежи от доброволческа организация във Варна направиха живота на незрящите...
Сидеров пак не се яви в съда, отложиха старта на делото за втори път
Депутатското място в 43-ия парламент спаси лидера на "Атака" Волен Сидеров от среща с Темида....
ГЕРБ и Реформаторите не се разбраха
Не получихме най-важния отговор: как можем да съставим стабилно правителство без да сме наясно...
Ново разцепление в ББЦ, Ана Баракова напусна партията
Ново разцепление в "България без цензура" (ББЦ). Избраната с преференция за депутат от партията Ана...
 Поп звезди направиха песен "От любов към живота"
За 13-та година козметичната компания Avon стартира кампанията "От любов към живота", подкрепяща...