Протест

Тъмната страна на Мондиала

Рейтинг:
1 1
Екип на CNN показа потресаващата бедност в бедняшкия квартал на Рио - "Джакарезиньо"

Повече от 100 хил. жители на един от най-бедните и потънали в мизерия квартали в Латинска Америка са изправени пред суровата действителност - лоша канализационна система и бедни болници. Те са толкова бедни, че дори не могат да си позволят да пътуват до протестите в големите градове.

Хората убедено заявяват, че най-вероятно няма да видят нито долар от парите, които ще се генерират от чуждестранните гости на Световната купа.

Иса Соареш разказва от "Джакарезиньо" – един от най-бедните квартали на Рио де Жанейро.

Животът в "Джакарезиньо" се е променил твърде малко през последните години. Днес, по време на световното по футбол, улиците може и да са оцветени в зелено и жълто, но рутината, скуката и качеството на живота си остават същите.

Никой там не е по-добре запознат с пълната мизерия от Валерия. Тя е майка на три деца и живее в квартала повече от 25 години. От своя прозорец тя все още не вижда някаква реална промяна в района.

Разказва, че когато отива с децата в болница, не получават никакви услуги. Казва, че се събужда рано, за да заведе децата си на училище, но когато стигат, разбират, че няма да имат часове. Непочистените води на реката само допълват и без друго тежката картина. Заради високата влажност многодетната майка трябва да сменя мебелите в дома си всяка година, а това са много пари за хората от "Джакарезиньо".

Въпреки многобройните жалби, подавани от повечето от 100-те хил. жители - нищо не се променя, а в квартала продължават да се заселват още хора.

Пастор Антонио Коща се бори вече години за промяна и по-добри условия за хората в Джакарезиньо. Наскоро призивите му станали още по-настоятелни, след като Бразилия хвърли повече от огромни средства за доманкинството на Световното по футбол. А следва и лятна Олимпиада след две години... В началото на 2014 г. той вече пътува до Цюрих, за да протестират пред портите на централата на ФИФА с исканията за подобряване на условията за живот за хората от "Джакарезиньо".

"Виждайки моята страна от това място, бях шокиран, защото ние на практика сме седмата икономика в света. В същото време обаче позволяваме на хората да живеят в такива условия - без ключови системи за живот. Деца без добро образование, хора умират в болниците. Тук всички те са невидими. Хората  губят идентичност - плачат и никой не ги слуша", коментира  пастор Коща.

Толкова е лесно да се разбере защо живеещите в "Джакарезиньо" се чувстват зле, защо са толкова загрижени и са срещу Световната купа. Много от тях споделят, че парите, които ще донесе Мондиала и печалбите от него, няма да достигнат до хората, които наистина се нуждаят от тях.

Доказателствата за бедност са трудни за игнориране на това място. Деца и възрастни, пресичат всеки ден с опасност за здравето си и дори за живота си, релсите на скоростни влакове в центъра на една страна на отчаянието.

Може и вероятно ще има много победи, които ще бъдат спечелени за Бразилия в областта на футбола този месец. Но за хората от "Джакарезиньо" дори и те няма да променят правилата на житейската им игра, нито ще ги спрат да търсят истинската промяна.

Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....