Сезонът на ураганите

Рейтинг:
1 0
87 0
В Америка чакат още бедствия след торнадото

Сезонът на тропическите бури над Атлантика, който започва от началото на юни и приключва през ноември, тази година ще бъде особено активен, прогнозираха от Управлението за изследване на океаните и атмосферата в САЩ.

След убийствените торнада, американците се готвят за още стихийни бедствия. Очакванията са за между 13 и 20 природни стихии. Между 7 и 11 от тях от тропическа буря ще прераснат в ураган със скорост на вятъра около 120 км/ч. А най-малко 6 имат потенциала на урагани до 5-та степен по скалата на Сафир-Симпсън, което значи пориви на вятъра до 180 км/ч.

Това при всички случаи означава активност много по-висока от средните нива, коментират учените. Една от причините е по-високата температурата на водата в Атлантическия океан, която с други фактори определя развитието на циклоните и превръщането им в бури или урагани.

В Националния център за наблюдение на ураганите, базиран във Флорида, вече са готови със списък с наименованията на бъдещите стихии. По традиция атмосферните явления от този тип получават лични имена. Тази година част от тях са Андреа, Бари, Дориан, Умберто, Таня.

Миналата година също е регистрираната сериозна буреносна активност. Над Атлантика са се образували 19 бури, като 10 от тях са прераснали в урагани. Най-силният от тях – Сенди, помете държавите от Карибския басейн и Източното крайбрежие на САЩ, като отне живота на повече от 200 души.

Откриха невзривени снаряди в центъра на София
В центъра на София откриха невзривени снаряди. Те са намерени в близост до магазин на ул. Солунска....
Борисов и Цветанов да не се опитват да се върнат във властта на гърба на Пеевски
Българският народ е доста променен и различен, по-зрял в сравнение с 2009 г., когато допусна една...
В момента:
Океанско приключение
17:00
Новини
17:05
Океанско приключение
18:00
Новини
15 юни
София
В момента
Разкъсана облачност
18°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 13°C
Max: 26°C
Утре
Гръмотевична буря
Min: 14°C
Max: 28°C