Протест

ООН осъди тероризма в Ирак

Рейтинг:
0 0
15-те страни членки на Съвета за сигурност заседаваха при закрити врата

Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) осъди всички прояви на тероризъм, извършени в Ирак и призова спешно да започне диалог между страните в конфликта. В същото време джихадисти продължават да напредват към Багдад.

15-те страни членки на Съвета за сигурност заседаваха при закрити врата в продължение на два часа. Те изслушаха представяне на ситуацията от специалния пратеник на ООН в Ирак Николай Младенов по видеоконферентна връзка. След заседанието Съветът изрази единодушната си подкрепа за правителството и народа на Ирак в борбата им срещу джихадистите.

"Начинът за разрешаването на тази криза е да се фокусираме на първо място към сигурността, но не само. Време е политическите лидери на страната да седнат заедно и да изгладят различията си в името на бъдещето на Ирак", коментира бившият ни външен министър Николай Младенов.

В същото време Съединените щати обявиха, че не планират да изпращат сухопътни военни части в Ирак. По-рано президентът на САЩ Барак Обама заяви, че не изключва никакви варианти за действие в близкоизточната държава, но не изключи нанасянето на въздушни удари по джихадистите.

"В нашите консултации ще има някои краткосрочни неща, които трябва да се направят във военно отношение. Нашият екип за национална сигурност разработва всички възможности", увери Обама.

Турция постави части от армията си в бойна готовност заради събитията в съседен Ирак. "Ислямска държава в Ирак и Леванта" държи за заложници близо 80 турски граждани. Групировката разполага с между 3000 и 5000 бойци. Тя е тясно свързана с терористичната мрежа Ал Кайда. Неин лидер е Абу Бакр ал Багдади. Съединените щати обявиха награда от 10 млн. долара за всяка информация, която би помогнала за залавянето му.

Жена оцеля с нож в черепа (ВИДЕО 18+)
Млада жена оцеля със забит кухненски нож в главата. Въпреки че острието е навлязло на няколко...
Икономисти: Балансиран бюджет за 2015
Част от служебните министри се готвят да вземат участие в новия кабинет. Това смятат икономисти,...
Наоми Кембъл вкарва модата в борбата с ебола
Наоми Кембъл се включва е борбата с ебола. Супермоделът ще организира две благотворителни ревюта в...
Хазяин изгони наемателка в 9-тия месец с 4 деца
Хазяин изгони бременна в деветия месец наемателка, без да прояви никаква милост към нея. Пенка...
Реформите са по-важни от личностите в новото правителство
Когато исканите от нас реформи бъдат приети и подписани от ГЕРБ и евентуална трета партия, с която...