Протест

Нови размирици в Бразилия

Рейтинг:
0 0
Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестиращи

Нови размирици имаше в Бразилия снощи (17 юни). 30 души бяха арестувани по време на протест в град Форталеза. Демонстрантите се опитаха да блокират пътя до стадиона, където се изигра срещата между тимовете на Мексико и Бразилия.

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне групата от около 100 протестиращи. Някои от демонстрантите, които носеха маски, хвърляха камъни и пръчки по автобуси с логото на ФИФА. Повод за размириците е общественото недоволство от големите разходи за организирането на световното първенство по футбол.

"Страната ни се нуждае от инфраструктура, образование, повече болници и повече училища. Правителството казва, че няма пари, но ето, че намери пари за световното първенство. Те казват, че това е частна инициатива, но не правят нищо. В общи линии, те продадоха нашата родина", негодува протестиращият Бруно Кейрош.

В Рио де Жанейро също имаше подобни размирици. Силите на реда използваха лютив спрей, за да разпръснат тълпа от стотина души. Седем демонстранти бяха задържани.

Световните медии коментират, че протестите срещу разходите около Мондиала засега не са толкова бурни, колкото се опасяваха мнозина. Миналата година Бразилия стана арена на масови демонстрации, които свалиха сериозно популярността на президента Дилма Русеф.

3,2 млн. лв. джакпот за четвъртък
Натрупаният джакпотът във второ теглене на играта 6/49 за четвъртък, 23 октомври, се очаква да...
Дрифтът става все по-популярен у нас
Най-новата мода в автомобилните спортове у нас - дрифтът, печели все повече последователи. Какво е...
Стотици българи искат "да бъдат забравени" от Google
Стотици българи искат да се възползват от правото "да бъдат забравени" от популярната търсачка...
Папа Павел VI беше обявен за блажен
Папа Павел VI беше обявен за блажен. Това стана на церемония във Ватикана водена от настоящия папа...
Хиляди се поклониха пред мощите на Иван Рилски
Днес Православна църква почита св. Иван Рилски Чудотворец. Всяка година на 19 октомври, хиляди хора...